Koronawirus wpływa na spadek cen nabiału

02.03.2020 -

Wydaje mi się, ze spadek cen nabiału – głównie masła i śmietany – spowodowany jest ogólnoświatową histerią związaną z koronawirusem oraz, co najbardziej prawdopodobne, spekulacyjnym obrotem tymi produktami – powiedział Andrzej Minarczuk, prezes OSM Kosów Lacki.

– Nie ma żadnej logiki w tym, ze większość artykułów spożywczych w ostatnich tygodniach gwałtownie drożeje, a spadają jedynie ceny nabiału – uważa prezes Minarczuk. – Jeśli sytuacja nie ulegnie zmianie wiele spółdzielni stanie przed koniecznością korekty ceny mleka, a to spotka się z niezadowoleniem rolników, których wzrosty cen dotykają w takim samym stopniu jak przetwórców – zauważa.

(02.03.2020 za Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl)


Współpraca