Krajowe ceny zbytu wybranych artykułów mleczarskich

01.06.2020 -

W Polsce poziom cen produktów mlecznych jest w sporym stopniu uzależniony od kondycji ekonomicznej globalnego rynku mleka.

Utrzymujący się od początku 2020 r. ograniczony światowe zapotrzebowanie na odtłuszczone mleko w proszku wpływał na obniżkę krajowych cen tego produktu. Według danych GUS w marcu 2020 r. producenci za ten rodzaj proszku mlecznego otrzymywali 11,15 zł/kg, czyli mniej o 1% niż w lutym 2020 r., ale więcej o 40% niż przed rokiem. Zniżkowa tendencja cen OMP utrzymała się również w następnych tygodniach. W zakładach mleczarskich objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w kwietniu 2020 r. w krajowych proszkowniach cena OMP wyniosła 9,14 zł/kg (z VAT) i była niższa o 19% niż miesiąc wcześniej, ale wyższa o 12% niż w kwietniu 2019 r.

W pierwszym kwartale 2020 r. ceny serów podpuszczkowych dojrzewających Edamski i Gouda ulegały nieznacznym wahaniom. W marcu 2020 r. za ser Gouda płacono 15,33 zł/kg, a za ser Edamski – 16,20 zł/kg, tj. w obu przypadkach mniej o 0,5% niż przed miesiącem, ale więcej o około 6% niż rok wcześniej. W kwietniu 2020 r. za ser Gouda w kraju płacono 14,71 zł/kg, a zatem o 3% mniej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena sera Edamskiego była niższa o 2% niż w marcu 2020 r. i wyniosła 14,46 zł/kg. W stosunku do notowań sprzed roku ser Gouda był droższy o 7%, a ser Edamski – o 8%.

W pierwszym kwartale 2020 r. w wyniku ograniczonego światowego zapotrzebowania na masło, krajowe ceny tego tłuszczu utrzymywały się w granicy mniejszej niż w porównywalnym czasie 2019 r. W marcu 2020 r. za masło w blokach producenci uzyskiwali 17,52 zł/kg, a zatem mniej o 2% niż przed miesiącem i o 9% niż rok wcześniej. W kwietniu 2020 r. zaobserwowano dalszy spadek cen tego tłuszczu. W analizowanym miesiącu w zakładach mleczarskich masło w blokach sprzedawano po 14,16 zł/kg, czyli taniej o 7% niż miesiąc wcześniej i o 22% niż przed rokiem.

(01.06.2020 za gospdarz.pl)


Współpraca