Krem z dyni z serkiem topionym SERTOP i nutą imbiru
Składniki:
600 g dyni bez pestek i skórki
2 łyżki masła klarowanego
20 gram świeżego imbiru
0,5-0,7 l bulionu warzywnego
100 ml mleczka kokosowego
Sól
Pieprz
kilka pestek dyni (do dekoracji)
1 pomidor
sera topiony w plastrach 130g Złoty Ementaler SERTOP
2 kromki białego pieczywa (bagietka)
Sposób przygotowania:
Dynię kroimy na małą kostkę. Imbir obieramy i kroimy w plasterki. W garnku rozpuszczamy masło klarowane i lekko podsmażamy imbir. Następnie dodajemy dynię. Podsmażamy jeszcze ok. 3 minut, zalewamy bulionem i dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy pod przykryciem, aż dynia będzie miękka. W międzyczasie parzymy pomidora, obieramy go ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
Na kromki z bagietki nakładamy pomidor i układamy plasterki (rwiemy na kawałki) sera topionego. Całość zapiekamy w nagrzanym piekarniku (180 stopni) na złoty kolor.
Zupę dyniową miksujemy na jednolity krem z reszta serka topionego. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i grzaneczkami.
Przyjemna, rozgrzewająca zupa na zimowe wieczory.
Smacznego!