Krem z dyni z serkiem topionym SERTOP i nutą imbiru

Składniki:

600 g dyni bez pestek i skórki



2 łyżki masła klarowanego



20 gram świeżego imbiru



0,5-0,7 l bulionu warzywnego



100 ml mleczka kokosowego



Sól



Pieprz



kilka pestek dyni (do dekoracji)



1 pomidor



sera topiony w plastrach 130g Złoty Ementaler SERTOP



2 kromki białego pieczywa (bagietka)



Sposób przygotowania:

Dynię kroimy na małą kostkę. Imbir obieramy i kroimy w plasterki. W garnku rozpuszczamy masło klarowane i lekko podsmażamy imbir. Następnie dodajemy dynię. Podsmażamy jeszcze ok. 3 minut, zalewamy bulionem i dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy pod przykryciem, aż dynia będzie miękka. W międzyczasie parzymy pomidora, obieramy go ze skórki i kroimy w drobną kostkę.

Na kromki z bagietki nakładamy pomidor i układamy plasterki (rwiemy na kawałki) sera topionego. Całość zapiekamy w nagrzanym piekarniku (180 stopni) na złoty kolor.

Zupę dyniową miksujemy na jednolity krem z reszta serka topionego. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i grzaneczkami.

Przyjemna, rozgrzewająca zupa na zimowe wieczory.

Smacznego!


Współpraca