Kulki mięsne z pomidorowym dipem

Składniki:


  • 1 paczka frytek McCain Crispers

  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego

  • 1 jajko

  • 1 mała cebula

  • posiekane zioła

  • garść bułki tartej

  • sól i pieprz

  • 4 pomidory (świeże albo z puszki)

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

  • garść świeżych ziół

  • sól, pieprz

  • 1 papryczka chili



Sposób przygotowania:

Mielone mięso wymieszać z drobno pokrojoną cebulą, posiekanymi ziołami, solą, pieprzem, jajkiem i tartą bułką. Formować z masy małe kulki wielkości piłki pingpongowej. Pulpeciki obsmażyć na patelni z każdej strony, następnie dopiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Upiec frytki McCain Crispers według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Przygotować dip z pomidorów z puszki albo świeżych, sparzonych pomidorów, obranych ze skórki. Wsypać do miksera pomidory, posiekany czosnek, zioła, łyżeczkę cukru, sól, pieprz, ewentualnie kawałek papryczki chili i zblendować na gładką masę. Kulki mięsne serwujemy z pomidorowym dipem i streetfoodowymi frytkami McCain Crispers.


Współpraca