Kulki mięsne z pomidorowym dipem
Składniki:
- 1 paczka frytek McCain Crispers
- 600 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- posiekane zioła
- garść bułki tartej
- sól i pieprz
- 4 pomidory (świeże albo z puszki)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- garść świeżych ziół
- sól, pieprz
- 1 papryczka chili
Sposób przygotowania:
Mielone mięso wymieszać z drobno pokrojoną cebulą, posiekanymi ziołami, solą, pieprzem, jajkiem i tartą bułką. Formować z masy małe kulki wielkości piłki pingpongowej. Pulpeciki obsmażyć na patelni z każdej strony, następnie dopiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Upiec frytki McCain Crispers według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Przygotować dip z pomidorów z puszki albo świeżych, sparzonych pomidorów, obranych ze skórki. Wsypać do miksera pomidory, posiekany czosnek, zioła, łyżeczkę cukru, sól, pieprz, ewentualnie kawałek papryczki chili i zblendować na gładką masę. Kulki mięsne serwujemy z pomidorowym dipem i streetfoodowymi frytkami McCain Crispers.