Levant Food: polscy konsumenci poszukują nowych kuchni i smaków

29.10.2020 -

Na początku 2020 r. do biznesowej rodziny Levant Foods dołączył Zakład Mleczarski w Buku, jeden z najstarszych tego typu obiektów w Polsce. Jego akt założycielski pochodzi z 1882 roku.

Zakup mleczarni pozwolił spółce Levant na produkcję własnych produktów mlecznych jak i produktów innych marek własnych. To właśnie tam powstaje Labneh marki Jasmeen - ser jogurtowy typu arabskiego.

- Jesteśmy jedynym producentem tego typu sera w Polsce – podkreślają przedstawiciele firmy Levant Foods.

Jasmeen to produkty kuchni orientalnej pochodzące z Jordanii oraz Libanu. A nazwa marki Labneh pochodzi od arabskiego słowa „laban” – co oznacza jogurt.

Labneh wpisuje się w popularny obecnie na polskim rynku trend poszukiwania nowych smaków i innych kuchni.

- Jest to smak poszukiwany przez szefów kuchni do restauracji kuchni arabskiej, orientalnej czy śródziemnomorskiej. Labneh ma również szerokie zastosowanie kulinarne – jako przekąska, ale nawet jako składnik serników, pierogów, farszu do naleśników – wyliczają przedstawiciele Levant Foods.

Levant Foods Sp. z o.o. to importer, eksporter i producent produktów spożywczych z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. To dystrybutor takich marek jak m.in. Ahmad Tea London, Akbar, Sandra, czy Sandrini. W 2020 r. Levant Foods przejął od firmy Lacpol jeden z najstarszych zakładów mleczarskich w Polsce.

(29.10.2020 za portalspozywczy.pl)


Współpraca