Mamy cynk o mleku
Mleko i jego przetwory stanowią źródło wielu cennych składników, które odgrywają kluczową rolę w zachowaniu zdrowia. Jednym z nich jest niewątpliwie cynk, warunkujący prawidłowy wzrost i rozwój człowieka. Ciekawostką jest fakt, że nasz organizm nie ma zdolności magazynowania cynku, co oznacza, że należy dostarczać go w pożywieniu.
Jakie są źródła cynku? Doskonałym źródłem tego minerału są produkty takie jak: mięso, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, orzechy, pestki słonecznika, jaja oraz produkty mleczne. Wśród przetworów mlecznych pod względem zawartości cynku wyróżniają się szczególnie sery żółte, które zawierają ok 4 mg tego pierwiastka w 100 g produktu. Czyli jeden plasterek sera (25 g) dostarcza ok. 1 mg cynku. Sery żółte posiadają dodatkowo w swoim składzie witaminy z grupy B oraz witaminę A i miedź.
Dlaczego cynk odgrywa ważną rolę w organizmie? Reguluje szereg procesów biochemicznych i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Ponadto składnik ten wpływa na wchłanianie witaminy A, odpowiada za funkcjonowanie układu nerwowego oraz działa przeciwzapalnie. Cynk reguluje funkcjonowanie wielu hormonów, w tym również insuliny, a także utrzymuje właściwy poziom glukozy we krwi. Niedobór tego pierwiastka w organizmie może przyczynić się do powstania cukrzycy typu 2 oraz doprowadzić do zahamowania wzrostu. Co więcej deficyt cynku obniża odporność i zwiększa ryzyko różnego rodzaju infekcji, a także chorób sercowo – naczyniowych. Ponadto jeżeli występuje skłonność do wypadania włosów i łamliwości paznokci oraz problemów skórnych powinniśmy przeanalizować nasz jadłospis pod względem zawartości tego pierwiastka. W pierwszej kolejności należy skupić się na rodzaju spożywanej żywności, a dopiero później rozważyć suplementację cynku. Trzeba jednak pamiętać, że suplementy mają mniejszą przyswajalność i nie zaspokoją zapotrzebowania organizmu na dany składnik. Mogą one jedynie stanowić dodatek do prawidłowej diety, w której skład wchodzą naturalne posiłki oraz przekąski.
Dlatego też podczas zakupów większą uwagę przywiązujmy do artykułów spożywczych, które zabieramy do koszyka. Świadomy wybór wpływa w ogromnym stopniu na stan naszego zdrowia. Dlatego też warto wybierać produkty sprawdzone, które mają bogaty skład odżywczy m.in. jak mleko i jego przetwory będące dobrym źródłem cynku, i innych minerałów oraz witamin.
Program „#WspieramyPolskieMleczarstwo” sfinansowany jest z Funduszu Promocji Mleka i organizowany przez Polską Izbę Mleka.
(Informacja Polskiej Izby Mleka)