Minimalny spadek wartości produktów mlecznych na GDT
05.07.2016 -
Podczas zakończonej 5 lipca 167 aukcji na internetowej platformie należącej do Fonterry, odnotowano spadek wartości produktów mlecznych o 0,4%.
Podczas trzech ostatnich aukcji na Global Dairy Trade – internetowej platformie należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej, produkty nie traciły na wartości. Lipiec rozpoczął się od spadków, indeks opisujący wartość kontraktów zawieranych na platformie stracił na wartości o 0,4% w stosunku do aukcji z 15 czerwca.
Na obniżkę wartości indeksu GDT nałożyły się spadki cen:
- maślanki w proszku o 7,5%,
- masła o 3,1%,
- pełnego mleka w proszku o 1,6%,
- laktozy o 1,2%,
- sera Cheddar o 0,5%.
Wzrosły natomiast ceny trzech produktów oferowanych na platformie:
- kazeiny podpuszczkowej o 4,9%,
- odtłuszczonego mleka w proszku o 2,6%,
- bezwodnego tłuszczu mlecznego o 1,1%,
Sytuacja na Global Dairy Trade zmienia się ciągle niczym w kalejdoskopie. Oby niewielki spadek cen był jedynie chwilową zmianą w zwyżkowej tendencji, która, zdaniem analityków, ma rozpocząć się na dobre.
Kolejna 168 aukcja odbędzie się
(05.07.2016 za Łukasz Głuchowski farmer.pl)