Minimalny wzrost indeksu cen produktów mlecznych FAO
16.12.2019 -
W listopadzie 2019 roku zaobserwowano nieznaczną zwyżkę indeksu FAO, który obliczany jest na postawie miesięcznych zmian cen wywozowych masła, serów, OMP i PMP.
W omawianym miesiącu wskaźnik ten ukształtował się w granicy 192,6 pkt., a zatem jest wzrost o 0,3% w ujęciu miesiąca i o 9,5% w skali roku.
Do zwiększenia się indeksu cen produktów mlecznych w listopadzie 2019 roku przyczynił się dalszy dynamiczny wzrost cen odtłuszczonego i pełnego mleka w proszku, który był efektem utrzymującego się światowego zapotrzebowania na ten asortyment, przy jego sezonowo ograniczonej dostępności z UE, będącej jednym z największych globalnych producentów i dostawców mleka w proszku. W listopadzie 2019 roku ożywienie popytu na masło, pomimo jego wyższej podaży, przyczyniło się do zwyżki cen tego produktu. Jednocześnie zaobserwowano dalszy spadek cen serów, gdyż podaż minimalnie przekroczyła popyt.
(16.12.2019 za gospodarz.pl)