Mleczarnie w infrastrukturze krytycznej? Pandemia i wojna pokazują ich wagę

06.05.2022 -

Wiele razy pisaliśmy, że branża mleczna postulowała wpisanie zakładów mleczarskich do tzw. infrastruktury krytycznej państwa. Czy resort rolnictwa będzie działał w tej sprawie?

Chodzi oczywiście o znaczenie takich obiektów dla bezpieczeństwa żywnościowego kraju, co w obliczu ostatnich wydarzeń na świecie jest kluczowe.

Zgodnie z Ustawą z 26 kwietnia 2007 r. o zarządzaniu kryzysowym, infrastruktura krytyczna (IK) to systemy oraz wchodzące w ich skład powiązane ze sobą funkcjonalnie obiekty, w tym obiekty budowlane, urządzenia, instalacje, usługi kluczowe dla bezpieczeństwa państwa i jego obywateli oraz służące zapewnieniu sprawnego funkcjonowania organów administracji publicznej, a także instytucji i przedsiębiorców.

"Podkreślenia wymaga fakt, że nie każdy strategiczny obiekt należy do infrastruktury krytycznej. O tym, czy dany obiekt wchodzi w skład IK, decydują szczegółowe kryteria zapisane w niejawnym załączniku do Narodowego Programu Ochrony Infrastruktury Krytycznej (NPOIK). Obowiązujące kryteria identyfikacji IK zostały opracowane przez Rządowe Centrum Bezpieczeństwa (RCB) we współpracy z ministrami i kierownikami urzędów centralnych oraz przy wsparciu przedsiębiorców prywatnych" - wskazał Norbert Kaczmarczyk, wiceminister rolnictwa w odpowiedzi na pytania zawarte w interpelacji poselskiej.

Jednocześnie poinformował, że dyskusja nad włączeniem zakładów przetwórstwa rolno-spożywczego, w tym zakładów mleczarskich, do infrastruktury krytycznej była rozpoczęta w czasie pandemii COVID-19. W listopadzie 2020 r. odbyło się w ministerstwie spotkanie z przedstawicielami sektora mleczarskiego, na którym omówiono zagadnienia zawiązane z infrastrukturą krytyczną.

"Wyjaśniono, że infrastruktura krytyczna to obiekty o charakterze kluczowym dla państwa i zapewnienie potrzeb państwa jest dla takiego obiektu nadrzędne. Państwo narzuca pewne zasady działania takiego obiektu, ponieważ zasady bezpieczeństwa muszą być spełnione na wielu płaszczyznach (jak np. ochrona budynków, systemów IT, utrzymania rezerw)" - zaznaczył wiceszef resortu rolnictwa.

Jak zapewnił, mając na względzie, że produkcja żywności jest strategicznym działem gospodarki, zagadnienia dotyczące zapewnienia obywatelom wystarczającej ilości żywności poprzez funkcjonujący bez zakłóceń łańcuch dostaw są jednym z priorytetów rządu RP. W sytuacjach kryzysowych są podejmowane działania, by stworzyć takie warunki, które zapewnią płynność procesów produkcji żywności.

"Doświadczenia z czasu pandemii, podczas którego wprowadzano różne obostrzenia pokazują, że zakłady sektora rolno-spożywczego - pomimo że nie były wpisane do infrastruktury krytycznej - utrzymały ciągłość produkcji" - zwrócił uwagę Norbert Kaczmarczyk.

(06.05.2022 za agropolska.pl)


Współpraca