Mleko i produkty mleczne jako część zrównoważonego śniadania dla dzieci – propozycje pożywnych posiłków na dobry początek dnia.

Kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych pełni ogromną rolę w życiu najmłodszych. Coraz większa liczba rodziców zwraca uwagę na to, czy posiłki podawane ich dzieciom są odpowiednio zbilansowane, odżywcze i różnorodne. Śniadanie jest niezwykle istotnym posiłkiem, ponieważ dostarcza energii i niezbędnych składników odżywczych, kluczowych do prawidłowego funkcjonowania organizmu dorastających dzieci. Dlatego warto zadbać, aby pierwszy posiłek dnia było zdrowy, pożywny i smaczny. Mleko i jego produkty stanowią doskonałe źródło wapnia i białka, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka. Poniżej przedstawiamy trzy propozycje zdrowych i pożywnych śniadań dla najmłodszych koneserów mlecznych przysmaków.



Śniadania dla małych superbohaterów

  1. Wytrawne babeczki dla małych smakoszy

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki mleka
  • ⅓ szklanki oleju roślinnego
  • 1 ½ szklanki startego sera (np. żółtego lub gouda)
  • ½ szklanki posiekanych warzyw (np. papryka, cebula, szpinak)

Sposób przygotowania:

Przed nagrzaniem piekarnika do 180°C, przygotuj foremki na babeczki, wykładając je papilotkami lub natłuszczając i oprószając mąką. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. W drugiej misce ubij jajka, dodaj mleko i olej. Dokładnie wymieszaj. Suchą mieszankę powoli dodawaj do mokrej, mieszając delikatnie, aż składniki się połączą. Dodaj starty ser i posiekane warzywa do ciasta. Delikatnie wymieszaj. Napełnij foremki na babeczki przygotowanym ciastem, wypełniając je do około 3/4 pojemności. Piecz babeczki w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, lub do momentu, gdy nabiorą złotego koloru i ich wierzch stanie się sprężysty. Wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut. Podawaj ciepłe lub w temperaturze pokojowej.

  1. Kefirowe mini placuszki

Składniki:

  • 3 jajka
  • pół szklanki kefiru
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 jabłka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • mus z malin

Sposób przygotowania:

Kefir wymieszaj z jajkami i olejem. W drugiej misce połącz suche składniki. Połącz ze sobą mokre i suche składniki, wymieszaj je na gładkie ciasto. Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Starte owoce dodaj do gotowej masy i dokładnie wymieszaj. Niewielkie placuszki smaż na wolnym ogniu z obu stron. Gotowe placuszki polej musem malinowym.

  1. Kolorowa pasta twarogowa

Składniki:

  • 200 g sera twarogowego chudego
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 45 g rzodkiewki
  • 20 g szczypiorku
  • 40 g ogórka

Sposób przygotowania:

Warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek posiekaj drobno. Twarożek przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj jogurt, szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj. Pastę podawaj na kromkach ciemnego pieczywa lub jako dip do warzyw.

Wszystkie informacje dotyczące programu dostępne będą na stronie www.kochammleko.pl oraz na profilu „Mamy kota na punkcie mleka” na portalu Facebook. Program „Mamy kota na punkcie mleka” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka i realizowany przez Polską Izbę Mleka we współpracy z Polską Federacją Hodowców Bydła i Producentów Mleka

(Informacja Polskiej Izby Mleka)


Współpraca