Mleko źródłem wiedzy o chorobach zakaźnych bydła
18.02.2020 -
Jednym z tematów poruszanych podczas konferencji na Targach Ferma w Łodzi, była rola mleka jako wskaźnika w kontroli chorób zakaźnych.
Jak informował prof. dr hab. Krzysztof Rypuła, wykorzystanie mleka jako materiału diagnostycznego jest obecnie możliwe na dwóch płaszczyznach. Pierwszą z nich jest wykrycie w badanym materiale swoistych przeciwciał skierowanych przeciwko konkretnym drobnoustrojom (np. wirus enzootycznej białaczki bydła, wirus BVD). Drugi sposób wykorzystania mleka, to wykrycie w nim patogenów chorobotwórczych (np. gronkowiec złocisty).
Wśród chorób i patogenów, możliwych potencjalnie do zdiagnozowania na podstawie badań mleka, wykładowca wymienił m.in. takie jednostki jak: gruźlica, enzootyczna białaczka bydła, gorączka Q, paratuberkuloza, BVD, IBR/IPV, pasożyty przewodu pokarmowego, drobnoustroje zespołu BRD, drobnoustroje zespołu biegunkowego, mastitis.
Prof. Rypuła wykazywał, że badanie mleka zbiorczego (BTM – bulk tank milk), stanowi cenne źródło informacji o statusie zdrowotnym stada. Jest to metoda nieinwazyjna, łatwa w przeprowadzeniu i dająca duży zakres możliwości diagnostycznych. Pozwala to określić, czy w danym stadzie występuje określona jednostka chorobowa i stanowi tym samym wstęp do dalszej diagnostyki.