Na Mazowszu ceny żywności w marcu wyższe niż rok temu

25.04.2020 -

O ponad 33% wyższa była cena mięsa wieprzowego w marcu tego roku niż rok wcześniej; o przeszło 24% droższa była kiełbasa, a o ponad 20% polędwica sopocka. Najbardziej podrożały jabłka – aż o 74% Dane te dotyczą woj. mazowieckiego – podał Urząd Statystyczny w Warszawie.

Większość towarów ujętych w tzw. koszyku produktów zdrożała w ciągu roku. Z danych udostępnionych przez Urząd Statystyczny w warszawie wynika, że w stosunku do ub. roku droższy jest nabiał. W marcu cena 1 litra mleka była wyższa o ponad 5% niż rok temu. Jogurt był droższy o ponad 7%, ser żółty Gouda o 2,5%, a ser twarogowy o ponad 1% O 4% staniały natomiast jajka.

Najbardziej podrożało mięso i wędliny. W marcu tego roku cena kilograma schabu była wyższa o ponad 30% niż rok temu. Kiełbasa była droższa o ponad 24%, polędwica sopocka o przeszło 20%, filet z kurczaka o 11%, a parówki o 13%

Zdrożało także pieczywo. W marcu cena chleba mieszanego była wyższa o ponad 4,6% niż rok temu, a bułka pszenna kosztowała więcej o 11% W marcu 2019 r. ryż był tańszy 6,6%, mąka pszenna o 5,7%, a płatki śniadaniowe o 5,3%

W stosunku do marca 2019 r. zdrożały też owoce i warzywa. Najbardziej, bo aż od o 74% podrożały jabłka. O prawie 14% droższa jest rzodkiewka, o ponad 5% pomidory, o prawie 6% włoszczyzna. Na tym samym poziomie co rok wcześniej była natomiast cena bananów.

Więcej za niektóre artykuły żywnościowe zapłacili w marcu mieszkańcy Warszawy.

W marcu tego roku klienci sklepów w stolicy płacili za kilogram schabu o ponad 42% niż w marcu 2019 r. Kiełbasa była droższa o przeszło 25%, polędwica sopocka o 14%, a za parówki o 5% Jedynie filet z kurczaka był tańszy o 3,5%

W marcu w stolicy cena 1 litra mleka była wyższa o ponad 8% niż rok temu, a jogurtu o 15% W Warszawie staniał natomiast ser żółty Gouda o 3,8%, ser twarogowy o ponad 5% i jajka o 4,8%

Zdrożało natomiast pieczywo i ryż. W marcu cena chleba mieszanego była wyższa o 3,5% niż rok temu, a cena bułki pszennej wzrosła o prawie 16% W marcu 2019 r. ryż był tańszy 3,5%, mąka pszenna o 4,3%

Największa różnica w cenie dotyczy kilograma jabłek. Mieszkańcy stolicy zapłacili za nie ponad połowę więcej niż rok wcześniej (54%)

W stosunku do marca 2019 r. w stolicy droższa o ponad 16% była rzodkiewka. Na podobnym poziomie jak rok wcześniej kształtowała się cena bananów i pomidorów oraz włoszczyzny.

(25.04.2020 za PAP)


Współpraca