Na rynku mleczarskim utrzymuje się wzrostowa tendencja cen

13.11.2020 -

Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 26.10 –1.11.2020 r. masło w blokach zbywały przeciętnie po 16,34 zł/kg, o 2,5% drożej niż tydzień wcześniej i o 4% drożej niż przed miesiącem.

Masło konfekcjonowane sprzedawano po 17,42 zł/kg (3,48 zł za 200 gramową kostkę), o 1% taniej niż w poprzednim notowaniu, ale o 1% drożej niż miesiąc wcześniej. Masło w blokach było o 1% droższe niż przed rokiem, a masło konfekcjonowane – o 6% tańsze.

Cena zbytu OMP wyniosła 9,39 zł/kg wobec 9,37 zł/kg tydzień wcześniej i 9,35 zł/kg przed miesiącem. Był to poziom cen o 5% niższy niż w porównywalnym okresie 2019 r. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 11,42 zł/kg, o 1,5% mniej niż w poprzednim notowaniu, o 2% mniej niż miesiąc wcześniej i o 5,5% mniej niż przed rokiem.

Krajowi producenci ser Edamski zbywali przeciętnie po 13,66 zł/kg, o 2% taniej niż przed tygodniem, ale o 1% drożej niż przed miesiącem.

Cena sera Gouda wyniosła 14,32 zł/kg i była o 4% wyższa od notowanej w poprzednim tygodniu i o 5,5% wyższa niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Edamski był droższy o 4%, a ser Gouda – o 7%

(13.11.2020 za portalspozywczy.pl/MRiRW)


Współpraca