Natura od kuchni
01.03.2023 -
Wystartowała II edycja ogólnopolskiego konkursu Lasów Państwowych skierowanego do Kół Gospodyń Wiejskich. Natura od kuchni to konkurs promujący zdrową żywność z polskich lasów. W jego dzisiejszej inauguracji w Centrum Kongresowym Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie wziął udział wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk, a także wiceminister klimatu i środowiska Edwarda Siarka i dyrektor generalny Lasów Państwowych Józefa Kubica.
Promocja produktów z lasu
– Koła Gospodyń Wiejskich to tradycja, dobre regionalne przepisy kulinarne, ale także budowanie wspólnoty – podkreślił wicepremier Henryk Kowalczyk.
Szef resortu rolnictwa zwrócił uwagę, że bardzo dobrze układa się nasza współpraca z resortem środowiska i Lasami Państwowymi w promocji żywności pochodzącej z lasów.
– Nic tak dobrze nie smakuje, jak potrawy przygotowane przez panie z Kół Gospodyń Wiejskich – dodał wicepremier.
Szef resortu rolnictwa przypomniał jednocześnie, że dzięki nowym przepisom zarejestrowało się już ponad 12 tysięcy Kół.
II edycja konkursu – zasady
– Zachęcamy panie, aby wykazały się kreatywnością i równie licznie wzięły udział w kolejnej edycji konkursu – powiedział wiceminister Edward Siarka i przypomniał, że Koła Gospodyń Wiejskich mogą w ramach konkursu zgłaszać projekty promujące zdrowy styl życia i produkty z lasu (grzyby, jagody, dziczyznę) – przykładowo warsztaty, stoiska, wystawy czy konkursy kulinarne.
Laureaci otrzymają granty na realizację projektu w wysokości do 10 tys. zł.
Emerytury rolnicze
Podczas briefingu wicepremier Henryk Kowalczyk przypomniał także, że dziś (1 marca) rozpoczyna się nowy system naliczania i waloryzowania rolniczych emerytur.
– Teraz emerytury rolnicze są już tak samo naliczane i waloryzowane jak emerytury pracownicze – podkreślił wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk.
(01.03.2023 za MRiRW)