Niespotykana jakość rzemieślniczych wyrobów mleczarskich z nową gamą produktów Chr. Hansena
Popyt na rzemieślniczą, lokalną i ręcznie wytwarzaną żywność stale rośnie
Konsumenci są coraz bardziej zainteresowani żywnością uznawaną za rzemieślniczą. Tradycyjni wytwórcy, którzy są w stanie połączyć najwyższej jakości rzemiosło z różnorodnym asortymentem oraz z wysoką jakością wszystkich partii swoich wyrobów, mogą zyskać przewagę konkurencyjną, która wyróżni ich na rynku. Wspieranie małych firm i lokalnych rynków jest dziś ważniejsze niż kiedykolwiek i dlatego jesteśmy dumni, że dzięki naszemu wieloletniemu doświadczeniu we współpracy z przemysłem mleczarskim może wesprzeć pracę producentów żywności rzemieślniczej.
Nieograniczone możliwości w wyrobie serów i świeżego nabiału z urozmaiconą paletą kultur Selection™
Wprowadzenie na rynek kultur bakteryjnych Selection™ Chr. Hansena to nowy rozdział we współpracy z drobnymi producentami żywności.
Kultury starterowe wchodzące w skład tej grupy są charakteryzowane i klasyfikowane według ich optymalnej temperatury działania, tj. mezofilne (zimnolubne), termofilne (ciepłolubne) lub mezo-termofilne (mieszane). Kultury te zostały opracowane w celu zapewnienia oczekiwanych właściwości pod względem ukwaszenia, tekstury i smaku. Ponieważ są one przeznaczone dla małych, rzemieślniczych producentów stosujących tradycyjne metody produkcji, są łatwymi w użyciu kulturami typu DVS (Direct Vat Set) dodawanymi bezpośrednio z do tanku z mlekiem.
Dostępne są też odpowiednie odmiany kultury bakterii Selection™ do świeżych produktów mleczarskich. Przeznaczone są dla jogurtów mieszanych, stałych, pitnych i naturalnych, jak również dla śmietan crème fraiche i kwaśnej oraz kefiru. Ta linia kultur oferuje różnorodne efekty w zakresie smaku, konsystencji, kwasowości, zakwaszenia i czasu fermentacji.
Selection™ został zaprojektowany i zapakowany tak, by spełnić wyjątkowe potrzeby producentów rzemieślniczej żywności
Kultury bakterii wchodzące w skład gamy Selection™ są dostępne w postaci liofilizowanej i w opakowaniach dostosowanych do wielkości kadzi od 25 do 200 litrów, które są idealne do produkcji małoseryjnej. W gamie Selection™ znajdą Państwo koagulanty odpowiednie do różnych zastosowań, w tym Naturen® Premium 145 do tradycyjnego wytwarzania sera oraz CHY-MAX® M do bardziej nowoczesnych zastosowań. Enzymy te powodują koagulację białek mleka i odgrywają ważną rolę w tworzeniu konsystencji i aromatu podczas procesu dojrzewania.
Rynkowemu debiutowi Selection™ firmy Chr. Hansen towarzyszy publikacja książki z recepturami. Ma ona zachęcić producentów do innowacji, oferując im jednocześnie sprawdzone rozwiązania poparte doświadczeniem Chr. Hansena w doskonaleniu procesu fermentacji.
(Informacja prasowa Chr. Hansen)