Nietypowy polski ser z unijnym oznaczeniem. Jak jest produkowany?
07.09.2023 -
Komisja Europejska zatwierdziła w środę oznaczenie Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (TSG) dla polskiego twarogu wędzonego – czytamy na portalu regiony.tvp.pl. W jaki sposób twaróg jest produkowany?
Wśród unijnych odznaczeń, oprócz Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności – TSG), znajdują się również Chroniona Nazwa Pochodzenia (PDO) oraz Chronione Oznaczenie Geograficzne (PGI).
Jak wygląda produkcja polskiego twarogu wędzonego?
Jak podkreśliła Komisja Europejska w swoim komunikacie, twaróg wędzony jest specjalnym rodzajem niedojrzewającego sera twarogowego, produkowanego tradycyjnie od około 40 lat. Produkt ten wytwarza się z mleka krowiego.
- Wytwarzanie, wygląd, kolor i smak nadają twarogowi wędzonemu jego tradycyjny charakter. Metoda produkcji opiera się na tradycyjnych procesach: wędzeniu sera na gorąco dymem ze spalania wyselekcjonowanych drzew liściastych, soleniu sera na sucho czy zanurzaniu sera w solance - czytamy w komunikacie Komisji Europejskiej.
Które produkty mogą otrzymać oznaczenie Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (TSG)?
Komisja Europejska nadaje oznaczenie Gwarantowana Tradycyjna Specjalność kategorii produktów chronionych z uwagi na tradycyjny sposób produkcji, skład bądź wykorzystanie w produkcji tradycyjnych surowców. Produkty z tym oznaczeniem można produkować na terenie całego kraju, poprzez złożenie wniosku o rejestrację. Inaczej jest w przypadku dwóch pozostałych kategorii, Chronionej Nazwy Pochodzenia (PDO) i Chronionego Oznaczenia Geograficznego (PGI).
(07.09.2023 za portalspozywczy.pl)