Niewielki spadek cen na aukcji GDT
03.12.2019 -
Na odbywającej się 3 grudnia 2019 roku 249 aukcji Global Dairy Trade zanotowano niewielki spadek wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wyniósł -0,5% w stosunku do aukcji z dnia 19 listopada 2019 roku, a średnia cena wyniosła do 3467 USD/t.
Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano niewielki spadek cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT spadł z poziomu 1071 do poziomu 1065 pkt., co stanowi spadek o -0,5% w stosunku do aukcji z 19 listopada 2019 roku.
Spośród dziewięciu oferowanych na platformie produktów dwa nie były oferowane – maślanka w proszku i słodka serwatka w proszku. Spadła cena dwóch produktów – masło – o -4,9% i bezwodny tłuszcz mleczny – o -5,1%. Ceny pozostałych produktów wzrosły. Najbardziej wzrosła cena: kazeiny podpuszczkowej – o +4,9%. Spadła natomiast ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 36 258 t wobec 37 968 t na poprzedniej aukcji.
Ceny prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o -5,1%, cena – 4840 USD/t;
- Masło – spadek o -4,9%, cena – 3983 USD/t;
- Maślanka w proszku – wzrost o +1,6%, cena – 2846 USD/t;
- Ser Cheddar – wzrost o +2,7%, cena – 3797 USD/t;
- Laktoza – nie była oferowana, cena – 779 USD/t;
- Kazeina podpuszczkowa – wzrost o +4,9%, cena – 8047 USD/t;
- Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +1,9%, cena – 3068 USD/t;
- Pełne mleko w proszku – wzrost o +0,1%, cena – 3333 USD/t;
- Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana
Kolejna 250 aukcja GDT odbędzie się 17 grudnia 2019 roku.
(03.12.2019 za globaldairytrade.info)