Niewielki spadek cen produktów mlecznych na aukcji GDT
20.12.2016 -
Na odbywającej się 20 grudnia 2016 roku 178 aukcji Global Dairy Trade zanotowano niewielki spadek wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o -0,5% w stosunku do aukcji z dnia 6 grudnia br., a średnia cena wyniosła 3,656 USD/t.
Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano wzrost cen 4 z 8 produktów mlecznych oferowanych na platformie. Ceny 3 produktów spadły. Indeks cen GDT spadł z poziomu 1,082 do poziomu 1.076 pkt., co stanowi spadek o -0,5% w stosunku do aukcji z 6 grudnia.
Niewiele wzrosły ceny czterech produktów oferowanych na platformie. Najbardziej wzrosła cena kazeiny podpuszczkowej o +3,3% i laktozy o +3,1%. Spadek cen zanotował bezwodny tłuszcz mleczny – o -2,3%, laktoza – o -1,6% i pełne mleko w proszku – o -0,8%. Nie zmieniła się cena odtłuszczonego mleka w proszku.
Ceny prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o -2,3%, cena – 5,367 USD/t;
- Masło – wzrost o +0,5%, cena – 4,290 USD/t;
- Maślanka w proszku – wzrost o +3,1%, cena – 2,874 USD/t;
- Ser Cheddar – wzrost o +1,9%, cena – 3,826 USD/t;
- Laktoza – spadek o -1,6%, cena – 857 USD/t;
- Kazeina podpuszczkowa – wzrost o +3,3%, cena – 6,473 USD/t;
- Odtłuszczone mleko w proszku – 0,0%, cena 2,621 USD/t;
- Pełne mleko w proszku – spadek o -0,8%, cena – 3,568 USD/t.
Kolejna 179 aukcja GDT odbędzie się 3 stycznia 2017 roku.
(20.12.2016 za globaldairytrade.info)