Niewielki wzrost cen na aukcji GDT
02.04.2019 -
Na odbywającej się 2 kwietnia 2019 roku 233 aukcji Global Dairy Trade zanotowano kolejny niewielki wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wyniósł +0,8% w stosunku do aukcji z dnia 19 marca 2019 roku, a średnia cena wyniosła do 3483 USD/t.
Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano kolejny wzrost cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1068 do poziomu 1076 pkt., co stanowi wzrost o +0,8% w stosunku do aukcji z 19 marca 2019 roku.
Spośród dziewięciu oferowanych na platformie produktów jeden nie był oferowany – słodka serwatka w proszku, a cena dwóch spadła: laktozy – o -5,3% i pełnego mleka w proszku – o -1,3%. Ceny pozostałych produktów wzrosły. Najbardziej wzrosły ceny: kazeiny podpuszczkowej – o +7,5% i masła – o +5,8%.
Spadła natomiast ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 17,854 t wobec 21 713 t na poprzedniej aukcji.
Ceny prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +3,7%, cena – 5867 USD/t;
- Masło – wzrost o +5,8%, cena – 5374 USD/t;
- Maślanka w proszku – wzrost o +5,0%, cena – 3548 USD/t;
- Ser Cheddar – wzrost o +3,2%, cena – 4248 USD/t;
- Laktoza – spadek o -5,3%, cena – 948 USD/t;
- Kazeina podpuszczkowa – wzrost o +7,5%, cena – 6703 USD/t;
- Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +1,8%, cena – 2468 USD/t;
- Pełne mleko w proszku – spadek o -1,3%, cena – 3287 USD/t;
- Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana.
Kolejna 234 aukcja GDT odbędzie się 16 kwietnia 2019 roku.
(02.04.2019 za globaldairytrade.info)