Niewielki wzrost cen na aukcji GDT

19.02.2019 -

Na odbywającej się 19 lutego 2019 roku 230 aukcji Global Dairy Trade zanotowano kolejny niewielki wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wyniósł +0,9% w stosunku do aukcji z dnia 6 lutego 2019 roku, a średnia cena wyniosła do 3271 USD/t.

Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano kolejny wzrost cen oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1005 do poziomu 1014 pkt., co stanowi wzrost o +0,9% w stosunku do aukcji z 6 lutego 2019 roku.

Spośród dziewięciu oferowanych na platformie produktów dwa nie były oferowane – słodka serwatka w proszku i maślanka w proszku, a cena jednego spadła – laktoza – o -2,9%. Ceny pozostałych produktów wzrosły. Najbardziej wzrosły ceny: sera Cheddar – o +2,9%, odtłuszczonego mleka w proszku – o +2,8% i kazeiny podpuszczkowej – o +2,7%.

Wzrosła również ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 25 324 t wobec 2336 t na poprzedniej aukcji.

Ceny prezentują się następująco:

  • Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +0,7%, cena – 5620 USD/t;
  • Masło – wzrost o +1,2%, cena – 4495 USD/t;
  • Maślanka w proszku – nie była licytowana;
  • Ser Cheddar – wzrost o +2,9%, cena – 3667 USD/t;
  • Laktoza – spadek o -2,9%, cena – 998 USD/t;
  • Kazeina podpuszczkowa – wzrost o +2,7%, cena – 5740 USD/t;
  • Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +2,8%, cena – 2580 USD/t;
  • Pełne mleko w proszku – wzrost o +0,3%, cena – 3022 USD/t;
  • Słodka serwatka w proszku – nie była oferowana

Kolejna 231 aukcja GDT odbędzie się 5 marca 2019 roku.

(19.02.2019 za globaldairytrade.info)


Współpraca