Niewielki wzrost cen produktów mlecznych na aukcji GDT
18.10.2016 -
Na odbywającej się 18 października br. 174 aukcji Global Dairy Trade zanotowano niewielki wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o 1,4% w stosunku do aukcji z dnia 4 października br., a średnia cena wyniosła 2,965 USD.
Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano niewielki wzrost ceny produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł do poziomu 898 pkt., co stanowi wzrost o 1,4% w stosunku do aukcji z 4 października.
Spadły ceny trzech z ośmiu produktów oferowanych na platformie.
Największy spadek zanotowała kazeina podpuszczkowa, której cena spadła o 4,5%. Spadły też ceny sera Cheddar – o -3,7%, i odtłuszczonego mleka w proszku – o -0,3%.
Najbardziej, bo aż o 5,6%, wzrosła cena laktozy, pełnego mleka w proszku – o 2,9% i masła – o 2,6%.
Ceny prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o 1,1%, cena – 5,007 USD;
- Masło – wzrost o 2,6%, cena – 3,984 USD;
- Maślanka w proszku – wzrost o 0,2%, cena – 2,583 USD;
- Ser Cheddar – spadek o 3,7%, cena – 3,290 USD;
- Laktoza – wzrost o 5,6%, cena – 780 USD;
- Kazeina podpuszczkowa – spadek o 4,5%, cena – 6,286 USD;
- Odtłuszczone mleko w proszku – spadek o 0,3%, cena 2,204 USD;
- Pełne mleko w proszku – wzrost o 2,9%, cena – 2,760 USD.
Kolejna 175 aukcja GDT odbędzie się 1 listopada 2016 roku.
(18.10.2016 za globaldairytrade.info)