Niewielki wzrost wartości produktów mlecznych na aukcji GDT
Na odbywającej się 20 lutego 2024 roku 350 aukcji Global Dairy Trade zanotowano niewielki wzrost wartości produktów mlecznych. Indeks GDT wzrósł o +0,5% w stosunku do aukcji z dnia 6 lutego 2024 roku. Średnia cena wyniosła 3664 USD/t.
Podczas aukcji na internetowej platformie, należącej do nowozelandzkiej spółdzielni mleczarskiej Fonterra, zanotowano kolejny niewielki wzrost wartości oferowanych na platformie produktów mlecznych. Indeks cen GDT wzrósł z poziomu 1106 pkt., do poziomu 1112 pkt., co stanowi wzrost o +0,5% w stosunku do aukcji z 6 lutego 2024 rokuSpośród ośmiu oferowanych na platformie produktów jeden nie był oferowany – maślanka w proszku. Ceny trzech produktów spadły. Najbardziej spadła cena sera Cheddar – o -7,6%. Ceny pozostałych produktów wzrosły. Najbardziej wzrosła cena bezwodnego tłuszczu mlecznego – o +8,6%. Spadła też ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 24306 t, wobec 24836 t na poprzedniej aukcji.
Ceny prezentują się następująco:
- Bezwodny tłuszcz mleczny – wzrost o +8,6%, cena – 6552 USD/t;
- Masło – wzrost o +0,1%, cena – 6526 USD/t;
- Maślanka w proszku – nie była oferowana;
- Ser Cheddar – spadek o -7,6%, cena – 4143 USD/t;
- Laktoza – spadek o -1,0%, cena – 785 USD/t;
- Ser Mozzarella – wzrost o +5,3%, cena 3960 USD/t;
- Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o +1,3%, cena – 2788 USD/t;
- Pełne mleko w proszku – spadek o -1,8%, cena – 3388 USD/t;