Nowa Zelandia: mniej mleka w spółdzielni Fonterra
18.01.2022 -
Największa mleczarnia w Nowej Zelandii, Fonterra, prawdopodobnie będzie w stanie przetworzyć mniej mleka w sezonie 2021/2022, który potrwa do końca maja.
Jak zapowiedziała spółdzielnia, dostępność surowcowa suchej masy mlecznej uzyskanej z suchej zawartości tłuszczu i białka ma wynieść 1,50 mln ton.
Byłoby to 25 mln kg, czyli 1,6% mniej niż oczekiwano na początku sezonu. Na początku sezonu niekorzystne warunki pogodowe doprowadziły do trudnych warunków na łąkach i pastwiskach w wielu częściach kraju. Tak dyrektor zarządzający Fonterra uzasadnił korektę w dół prognozy.
Prawie 3 procent mniej
W obecnym sezonie 2021/2022 od czerwca do listopada do mleczarni w Nowej Zelandii dostarczono łącznie 10,54 mln ton mleka.
To o 317 tys. ton, czyli o 2,9% mniej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Suchej masy mlecznej było o 2,6%, czyli 0,88 mln ton w tym samym okresie. Jeśli weźmiemy pod uwagę rok kalendarzowy 2021, sytuacja wygląda inaczej ze względu na wzrost w pierwszej połowie roku.
Ceny globalne wzrosły
Produkcja mleka w Nowej Zelandii wzrosła o 0,8% do 19,28 mln ton w ciągu pierwszych jedenastu miesięcy. Ilość suchej masy mlecznej wzrosła o 1,3% do 1,69 mln ton. Od sierpnia jednak odnotowano jednak mniejsze ilości mleka w porównaniu z analogicznymi miesiącami ubiegłego roku.
Ponieważ produkcja mleka w Unii Europejskiej i USA również nie wzrosła w ostatnich miesiącach, światowe ceny produktów mlecznych wyraźnie wzrosły przy dobrym globalnym popycie.
(18.01.2022 za farmer.pl)