Organizmy genetycznie zmodyfikowane
Mianem organizmów modyfikowanych (zmodyfikowanych), zwanych GMO (skrót od angielskich słów genetically modified organism), określane są organizmy, które powstają w nienaturalnych warunkach, opierając się na częściowej lub całkowitej zmianie cech zawartych w ich genotypie, co w konsekwencji wywołuje zmianę kodu genetycznego tych organizmów. Do wytwarzania GMO stosuje się różnorodne metody i narzędzia inżynierii genetycznej. Proces ten zakłada możliwość kombinacji genów pomiędzy różnymi gatunkami, na przykład mogą być mieszane geny roślinne i pochodzenia zwierzęcego. Ze względu na zacieranie się granic między gatunkami, czyli sztuczne wprowadzanie obcych genów oraz wynikającą z tego zmianę kodu genetycznego, organizmy GMO określane są w inżynierii genetycznej jako transgeniczne.
Modyfikacje genetyczne organizmów i produkty żywnościowe zawierające GMO lub od niego wolne, a także ich oznaczanie i identyfikacja, to wciąż aktualne kwestie dyskusyjne. Spory z nimi związane powstają w wielu środowiskach. Najbardziej zagorzałe dyskusje toczą się wśród handlowców, pracowników służby zdrowia oraz osób odpowiedzialnych za regulacje prawne i ustawodawstwo związane z GMO. Ten kontrowersyjny temat wzbudza obawy głównie ze względu na brak precyzyjnych danych jednoznacznie świadczących o korzyściach lub szkodach, jakie wiążą się z organizmami transgenicznymi.
Konsumenci, aby wybrać produkt zgodny z oczekiwaniami, powinni nauczyć się odróżniać GMO zawarte w składzie artykułów spożywczych oraz zrozumieć wpływ i zależność między zastosowaniem GMO w czasie wytwarzania określonych towarów, a zawartością finalną w gotowych produktach oferowanych na półkach sklepowych. Wynika z tego założenia, że jeżeli GMO zostało użyte w czasie produkcji danego rodzaju żywności, to nie jest równoznaczne z obecnością organizmów transgenicznych w gotowym produkcie.
Kampania „Wolne od GMO” sfinansowana jest z Funduszu Promocji Mleka i realizowana przez Polską Izbę Mleka.
(Informacja prasowa Polskiej Izby Mleka)