OSM Sierpc dostosował się do nowej sytuacji, w pełni wykorzystuje moce

01.04.2020 -

OSM w Sierpcu w pełni wykorzystuje swoje moce produkcyjne. Doskonale sprawdzają się wdrożone wiele lat temu systemy bezpieczeństwa żywności. Gwarancją niezawodnej produkcji są posiadane przez naszą Spółdzielnię certyfikaty BRC, ISO-9001 i HACCP. Oczywiście, dokonano weryfikacji wszystkich działań – powiedział w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Grzegorz Gańko, prezes OSM Sierpc.

– Wdrożone zostało stosowne zarządzenie oraz dodatkowe instrukcje, które były niezbędne do wyjaśnienia wszelkich wątpliwości. W mojej ocenie kadra kierownicza, pracownicy, firma ochroniarska oraz kierowcy z dostawami i odbierający wyroby, którzy muszą wjeżdżać na teren zakładu, znają i co najważniejsze – przestrzegają – zaostrzonych sposobów postępowania, w związku z rozprzestrzeniającym się koronawirusem – mówi prezes.

– Na terenie zakładu nie mogą przebywać osoby niezwiązane bezpośrednio z naszą działalnością. Kierowcy, którzy przyjeżdżają nie mają bezpośredniego kontaktu z pracownikami. Zostały odwołane wszystkie spotkania. Sprawy konieczne załatwiane są telefonicznie lub drogą internetową. Dotyczy to firm współpracujących, jak również obsługi naszych dostawców mleka. Wiele wdrożonych w ostatnich dniach działań wydawało nam się trudnych do realizacji, a jednak udało się. Oczywiście wprowadzono dodatkowe punkty dezynfekcyjne, zwiększono częstotliwość dezynfekcji miejsc i punktów ogólnodostępnych. Najważniejsi są ludzie – podkreśla.

I zaznacza, że w walce z pandemią najważniejsza jest świadomość pracowników.

– Jestem dumny z zachowania i odpowiedzialności naszych pracowników. Nie ma najmniejszych problemów z wprowadzeniem zaostrzonych procedur związanych z zachowaniem i czynnościami pracowników. Jestem przekonany, że wszyscy mają świadomość, że muszą nawzajem dbać o zdrowie własne, jak i otaczających ludzi. Problemem w działaniu zakładów nie jest choroba ale możliwość wyeliminowania dużej grupy pracowników z powodu kwarantanny – mówi prezes spółdzielni z Sierpca.

(01.04.2020 za Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl)


Współpraca