Pierwsze spotkanie z cyklu "Młodzi Szefowie Kuchni"
W tym roku ruszył zupełnie nowy projekt realizowany przez Polską Izbę Mleka, sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka pn. Młodzi Szefowie Kuchni. Działanie zakłada cykl 4 konferencji w różnych regionach kraju przeznaczonych dla nauczycieli zawodu w szkołach gastronomicznych. Pierwsze spotkanie odbyło się w Poznaniu w dn. 28 marca.
Podczas zajęć praktycznych w szkołach uczących zawodów gastronomicznych wciąż za mało uwagi poświęca się wykorzystaniu mleka i produktów mlecznych do przygotowania wartościowych potraw. A przecież produkty te są ogólnodostępne i w niewygórowanych cenach, należy też pamiętać, że mają szerokie zastosowanie do potraw słodkich i wytrawnych, deserów i dań głównych. Dlatego aby zainspirować nauczycieli do prowadzenia ciekawych zajęć, spotkanie połączone było z warsztatem kulinarnym, który poprowadził szef kuchni i dietetyk Artur Wesoły. Zaprezentował jak wykorzystać w kuchni mleko i produkty mleczarskie aby zachęcić do ich stosowania podczas zajęć w szkołach. Nauczyciele podczas szkolenia otrzymali przepisy, instruktaż i scenariusz lekcji praktycznych, które przeprowadzą w swoich klasach. Zadbaliśmy także o produkty dla szkół na zajęcia z uczniami. Nauczyciele zostali też poinformowani o walorach i właściwościach odżywczych mleka, by móc tę wiedzę przekazać swoim podopiecznym. Spotkanie odbyło się przy 100% frekwencji i cieszyło się ogromnym zaangażowaniem nauczycieli podczas przygotowywania potraw. Zgodnie z opinią uczestników zaproponowane przepisy z powodzeniem można wykorzystać w konkursach kulinarnych, w których biorą udział uczniowie. Zachęcamy do śledzenia profilu na FB.
(Informacja Polskiej Izby Mleka)