Początek maja przyniósł wzrost cen produktów mlecznych

25.05.2020 -

Na rynku krajowym w pierwszym tygodniu maja 2020 r. odnotowano wzrost cen większości produktów mlecznych. Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 4 – 10 maja 2020 r. masło w blokach zbywały po 12,42 zł/kg, nieznacznie (o 0,5%) drożej niż tydzień wcześniej, ale o 11% taniej niż przed miesiącem.

Za masło konfekcjonowane płacono 14,87 zł/kg (2,97 zł za 200 gramową kostkę), nieco (o 0,2% więcej niż w poprzednim tygodniu, ale o 9% mniej niż miesiąc wcześniej.

W odniesieniu do notowań sprzed roku masło w blokach było tańsze o 29%, a masło konfekcjonowane – o 20%. W dniach 4 – 10 maja 2020 r. za OMP płacono 8,33 zł/kg, o 2% więcej niż tydzień wcześniej, ale o 7% mniej niż przed miesiącem. Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 11,84 zł/kg i była o 1% wyższa niż w poprzednim notowaniu, ale o 4% niższa niż w drugim tygodniu kwietnia br. OMP było droższe niż przed rokiem o 5%, a PMP – o 1%. Krajowi producenci za ser Edamski uzyskiwali przeciętnie 13,85 zł/kg, o 1,5% więcej niż tydzień wcześniej, ale o 1% mniej niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 13,88 zł/kg i była o 1% niższa niż w poprzednim tygodniu i o 3% niższa niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku ser Edamski był droższy o 8%, a ser Gouda – o 6%

(25.05.2020 za portalspożywczy.pl)


Współpraca