Polacy najczęściej z nabiału wybierają twarogi i mają swoich ulubieńców
19.03.2022 -
Z nabiału Polacy najchętniej wybierają twarogi. Na liście naszych ulubieńców liderami są twarogi w kostce, klinku i w tzw. „bondce”.
Małgorzata Cebelińska, Dyrektor Handlu Mlekpol (SM) mówi o prefernecjach Polaków, co do twaróg. Według badań najchętniej wybieramy białe sery w postaci kostki, klinku lub „bondki”. Jesteśmy przywiązany do tradycji, ale chętnie sięgamy po bardziej wymyślne połączenia np. twaróg z truskawką czy morelą.
Polacy uwielbiają twarogi
Biały ser to prawdziwe hit wśród Polaków. Twarogi stanowią polską tradycję, dlatego są coraz chętniej kupowane przez nas. Według danych zakupowych Panelu Gospodarstw Domowych GfK Polonia, najchętniej kupujemy ser w kostce, klinku oraz w „bondce”. Wpływ ma na to fakt, że wybieramy szybkie i gotowe śniadania lub przekąski do pracy. W 2020 r. w strukturze produkcji tej grupy towarowej dominowały sery twarogowe (51% udziału) i sery podpuszczkowe dojrzewające (37%).
Małgorzata Cebelińska, Dyrektor Handlu Mlekpol (SM) zwraca uwagę, że występujące w powyższych formach tradycyjne twarogi Mlekpol (SM) czy Mazurski Smak są dobrze znane i cieszą się dużą popularnością. Dobrej jakości biały ser to źródło cennych składników i bogactwo wartości odżywczych.
Mlekpol dopasowuje produkty do gustu konsumentów
Mlekpol dostosowuje swoje produkty do gustu konsumentów. Dla poszukujących połączenia tradycji z nowoczesnością oraz nutą słodkości w ofercie znajduje się serek wiejski Łaciaty z owocowym wsadem, tj. z truskawką, wiśnią lub morelą. Ostatnio w ofercie znalazł się również twarożek ze śmietanką, cebulą i pieprzem w kubku 200 g. Jak mówi Dyrektor Handlu Mlekpol (SM), produkt powstał na bazie tradycyjnej receptury, ma prosty skład oraz smak, który uwielbiają polscy konsumenci. Do jego wytworzenia zastosowano wyłącznie najwyższej jakości twarożek i śmietankę oraz naturalne dodatki. Jeśli chodzi o kategorię twaróg, to Mlekpol ma swoje w ofercie także twarogi sernikowe m.in. zmieloną masę serowę 7% i 18% tł., która idealnie nadaje się do różnorodnych wypieków.
(19.03.2022 za swiatrolnika.info)