Polska Izba Mleka i Federacja Przedsiębiorców Polskich (FPP) zawarły porozumienie o współpracy.
Polska Izba Mleka i Federacja Przedsiębiorców Polskich (FPP) zawarły porozumienie o współpracy. Celem porozumienia jest współpraca przy realizacji celów statutowych obu organizacji oraz wzajemne wspieranie swoich działań, w szczególności w toku procesu legislacyjnego. Poza tym strony porozumienia będą dokładać starań aby wspierać się wzajemnie w kontaktach z władzami publicznymi, redakcjami mediów, a także organizacjami społecznymi.
Założeniem nawiązanej współpracy jest także konsultacja stanowiska do projektów aktów prawnych oraz wystąpień publicznych zawierających postulaty zmian przepisów obowiązującego prawa.
Polska Izba Mleka i Federacja Przedsiębiorców Polskich są organizacjami pracodawców, działającymi na podstawie ustawy z dnia 23 maja 1991 r. o organizacjach pracodawców, a w związku z tym cele statutowe Stron są zbieżne i wzajemnie uzupełniają się.
Obie organizacje postulują szczególne rozwiązania w zakresie zapewnienia surowców i dostaw w celu utrzymania ciągłości produkcji oraz magazynowania produktów spożywczych.
– Cieszymy się, że rozpoczęliśmy współpracę z tak prestiżową organizacją jak Federacja Przedsiębiorców Polskich. Szczególnie w tym trudnym czasie, kiedy kryzys gospodarczy staje się faktem, a wiele przedsiębiorstw z sektora mleczarskiego stanie przed poważnymi wyzwaniami. Wspólne działania, szybka wymiana informacji i nade wszystko dobra wola do tego, by wspierać przedsiębiorstwa w tym trudnym czasie, pomogą nam wspólnie pokonać najtrudniejsze wyzwania – dodaje Agnieszka Maliszewska Dyrektor Polskiej Izby Mleka i Pierwsza Wiceprzewodnicząca COGECA.
(Informacja prasowa Polskiej Izby Mleka)