Polski Kongres Serowarski 2022

W dniach 21-23 września 2022, w Łochowie, odbył się Polski Kongres Serowarski zorganizowany przez Aleksandrę Wojnarowską i BikoTECH. Kongres od 10 lat nadaje ton trendom branży serowarskiej. W tym roku wzięło w nim udział ponad 200 przedstawicieli sektora mleczarskiego. Tematem przewodnim tegorocznego Kongresu był “Sery dla zdrowia. Produkcja w poszanowaniu zasobów”. Podczas Kongresu wręczono nagrody w konkursach: Smakuje Dzieciom 2022, Good Cheese 2022 i Ekoinwestor w Przemyśle Spożywczym.

Patronem Generalnym Kongresu była firma TEWES-BIS, a patronat naukowy objęli: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Uniwersytet im. Mikołaja Kopernika w Toruniu i Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach.

Kongres otworzyli: jego organizatorka Aleksandra Wojnarowska i prorektor ds. Nauki i Współpracy z Zagranicą Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie – dr hab. Bartosz Sołowiej, prof. UPL.

„Trendy i kierunki rozwoju mleczarstwa – nauka a biznes” – to tytuł wykładu prof. UPL, dr. hab. Bartosza Sołowieja, prorektora ds. Nauki i Współpracy z Zagranicą, Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

Następnie swoje prezentacje przedstawili:

  • Rafał Andrzejewski, Grzegorz Łokucjewski, TEWES-BIS, pt. „30-lecie Tewes Bis i jego największe projekty”;
  • Michał Dębiec, Ecolab, pt. „Optymalizacja – słowo klucz w dobie kryzysu energetycznego”;
  • Łukasz Liszczyk, Schwarte Processing, pt. „Trendy globalne a możliwości produkcyjne Schwarte Processing”.

Kongres podzielony został na 4 panele tematyczne

Panel I. Rynek i nowe technologie.

W tym panelu można było wysłuchać następujących wykładów:

  • „Współpraca producenta żywności i producenta opakowań: najczęstsze nieporozumienia – jak ich uniknąć?” – Zbigniew Chłopecki, PAK;
  • „Rozwiązania DSM do produkcji sera Cheddar” – Mariusz Tomaszewski, Marta Misiuwianiec-Królikiewicz, DSM;
  • „Nowe rozwiązania firmy Chr. Hansen dla serowarstwa” – Marcin Kuprewicz, Chr. Hansen.

Próba pobicia Rekordu Polski na największą degustację serów

Pierwszego dnia Kongresu, w przerwie między panelami miało miejsce historyczne wydarzenie. Uczestnicy wzięli udział w ustanowieniu Rekordu Polski w degustacji serów. Pod okiem sędziego Pawła Chwaliboga z Biura Rekordów 128 osób zjadło trzy rodzaje serów w ciągu trzech minut. Tym samym wpisali się w annały polskiego serowarstwa.

Panel II. Partnerstwo badawczo-rozwojowe: technologie, finansowanie, możliwości

Podczas tego panelu swoje prezentacje przedstawili:

– dr hab. Krzysztof Młynek, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach; Monika Grzeszuk, Michał Benet, SM Spomlek – „Doskonalenie udziału kazeiny w mleku: program oraz zmiany jakie nastąpiły po jego wdrożeniu”;

– prof. UMK Paweł Pomastowski, UMK Toruń – „Bioanalityka w mleczarstwie – perspektywy projektowe”;

– dr inż. Józef Warechowski, Katedra Inżynierii Aparatury Procesowej i Biotechnologii Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie – „Badania instrumentalne w serowarstwie – produkcja bieżąca i opracowywanie nowych wyrobów”;

– dr hab. inż. Justyna Żulewska, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski – „Innowacje technologiczne w serowarstwie – projekty Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością”.

Panel III. Jakość surowca i bezpieczeństwo produkcji

Drugiego dnia trwania Kongresu odbyły się dwa panele. Podczas panelu III uczestnicy Kongresu wysłuchali następujących prezentacji:

  • Adam Sørensen, Primodan – „Linia serowarska PRIMODAN – wszechstronne rozwiązanie do produkcji wyjątkowych serów”;
  • Paweł Równicki, Tapflo – „Poprawa bezpieczeństwa produkcji dzięki zaworom hifienicznym firmy Tapflo”;
  • Jędrzej Gorczyński, Calvatis – „Dodatki Calgonit w służbie serowarstwa”;
  • Andrzej Błaszczyk, Kersja – „Kersia– nowoczesne rozwiązania higieniczne w przemyśle mleczarskim”;
  • Jeremi Elżanowski, ACO – „Higieniczne systemy odwodnień dla przemysłu serowarskiego”.

Panel IV. Energia – Ekologia

Podczas tego panelu odbyły się następujące wystąpienia:

  • Rozmowa: trzy pytania do Ryszarda Piziora, prezesa OSM Włoszczowa na temat – „Zysk w przemyśle mleczarskim. Zrównoważony rozwój, oszczędności mediów”;
  • Dariusz Skwierawski, GEA – „GEA wspiera mleczarstwo w zrównoważonym rozwoju”;
  • Jacek Krajewski, Diversey – „Kondycjonowanie wody kluczem optymalizacji procesów w układach chłodniczych”;
  • Damian Bartkowiak, AlfaLaval/Pepe – „Zrównoważony rozwój w przemyśle mleczarskim”;
  • Stanisław Herich, Südpack – Zrównoważony rozwój w opakowaniach: wyzwania i możliwości”.

DEBATA. Mleczarstwo w dobie nowych wyzwań: szanse i zagrożenia sektora

Panele podsumowała Debata, w której udział wzięli: prof. Konrad Raczkowski – Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego, Marcin Hydzik – prezes ZPPM oraz Maciej Ptaszyński – Polska Izba Handlu. Rozmowę prowadziła Aleksandra Wojnarowska.

Debatę poprzedziły wystąpienia otwierające:

– Marcina Wrońskiego z KOWR pt. „Wyzwania polskiego serowarstwa w obliczu zmian rynkowych”,

– Marka Zachalskiego z Centrum Monitorowania Rynku pt. „Trendy na rynku serów i twarogów w handlu detalicznym”.

Motywem przewodnim Debaty były nowe wyzwania dla mleczarstwa oraz szanse i zagrożenia sektora. Prof. Raczkowski nie miał optymistycznych prognoz i rysował czarne scenariusze dla tych, którzy zawczasu nie zabezpieczą swoich firm przed kryzysem tak energetycznym jak finansowym. Radził m.in. zadbać o alternatywne źródła energii, niekoniecznie ekologiczne. Prezes ZPPM ubolewał nad tym, że w naszym kraju nie ma opracowanej polityki bezpieczeństwa produkcji żywności. Z tego powodu branża spożywcza jest zagrożona brakiem i wysokimi cenami energii, a to przecież prawie jak infrastruktura krytyczna – przekonywał. Maciej Ptaszyński stwierdził, że nikt trzeźwo myślący nie wyłączy w handlu zamrażarek, choć dopiero następny rok zweryfikuje sytuację na rynku energii.

Jesienne Warsztaty Serowarskie i Jesienne Warsztaty dla Zarządów

Po debacie odbyły się Jesienne Warsztaty Serowarskie, które prowadzili:

– Ariel Adamski, Propsstudio.pl – „Jak Cię widzą, tak Cię piszą. Jak nowoczesna i unikalna prezentacja produktów wpływa na wyniki sprzedażowe”;

– Joanna Gajda-Wyrębek, Państwowy Zakład Higieny – „Substancje dodatkowe w serach i twarogach – wymagania prawne i zasady kontroli”.

Jesienne Warsztaty dla Zarządów: finanse i legislacja – aktualne problemy, prowadzili:

  • Paweł Wójtowicz, dyrektor Biura Finansowania Projektów Regionalnych, Bank Gospodarstwa Krajowego – „Finansowanie inwestycji – perspektywa Banku”;
  • Lucjan Zwolak, Kancelaria Prawna – „Ustawa o Przewadze Kontraktowej i inne bieżące zagadnienia legislacyjne”;
  • Wiesław Wasilewski, Fundusze Pomocowe – „KPO? – dotacje w praktyce”.

GALA Polskiego Kongresu Serowarskiego

Na zakończenie Kongresu odbyła się GALA Polskiego Kongresu Serowarskiego, podczas której nastąpiło wręczenie medali: „Smakuje dzieciom”, Konkursu Sera „Good Cheese, nagrody Ambasador Polskiego Sera oraz wyróżnień „Ekoinwestor w Przemyśle Spożywczym”.

Ekoinwestor w Przemyśle Spożywczym

Wyróżnienia „Ekoinwestor w Przemyśle Spożywczym” wręczył Janusz Wojdalski, a otrzymali je:– Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA,

– Hochland Polska,

– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kosowie Lackim.

Wyróżnionym serdecznie gratulujemy.

Imprezę zakończyła dobra zabawa i degustacja serów – laureatów Good Cheese 2022.

 


Współpraca