Polski Kongres Serowarski 2022
W dniach 21-23 września 2022, w Łochowie, odbył się Polski Kongres Serowarski zorganizowany przez Aleksandrę Wojnarowską i BikoTECH. Kongres od 10 lat nadaje ton trendom branży serowarskiej. W tym roku wzięło w nim udział ponad 200 przedstawicieli sektora mleczarskiego. Tematem przewodnim tegorocznego Kongresu był “Sery dla zdrowia. Produkcja w poszanowaniu zasobów”. Podczas Kongresu wręczono nagrody w konkursach: Smakuje Dzieciom 2022, Good Cheese 2022 i Ekoinwestor w Przemyśle Spożywczym.
Patronem Generalnym Kongresu była firma TEWES-BIS, a patronat naukowy objęli: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Uniwersytet im. Mikołaja Kopernika w Toruniu i Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach.
Kongres otworzyli: jego organizatorka Aleksandra Wojnarowska i prorektor ds. Nauki i Współpracy z Zagranicą Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie – dr hab. Bartosz Sołowiej, prof. UPL.
„Trendy i kierunki rozwoju mleczarstwa – nauka a biznes” – to tytuł wykładu prof. UPL, dr. hab. Bartosza Sołowieja, prorektora ds. Nauki i Współpracy z Zagranicą, Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
Następnie swoje prezentacje przedstawili:
- Rafał Andrzejewski, Grzegorz Łokucjewski, TEWES-BIS, pt. „30-lecie Tewes Bis i jego największe projekty”;
- Michał Dębiec, Ecolab, pt. „Optymalizacja – słowo klucz w dobie kryzysu energetycznego”;
- Łukasz Liszczyk, Schwarte Processing, pt. „Trendy globalne a możliwości produkcyjne Schwarte Processing”.
Kongres podzielony został na 4 panele tematyczne
Panel I. Rynek i nowe technologie.
W tym panelu można było wysłuchać następujących wykładów:
- „Współpraca producenta żywności i producenta opakowań: najczęstsze nieporozumienia – jak ich uniknąć?” – Zbigniew Chłopecki, PAK;
- „Rozwiązania DSM do produkcji sera Cheddar” – Mariusz Tomaszewski, Marta Misiuwianiec-Królikiewicz, DSM;
- „Nowe rozwiązania firmy Chr. Hansen dla serowarstwa” – Marcin Kuprewicz, Chr. Hansen.
Próba pobicia Rekordu Polski na największą degustację serów
Pierwszego dnia Kongresu, w przerwie między panelami miało miejsce historyczne wydarzenie. Uczestnicy wzięli udział w ustanowieniu Rekordu Polski w degustacji serów. Pod okiem sędziego Pawła Chwaliboga z Biura Rekordów 128 osób zjadło trzy rodzaje serów w ciągu trzech minut. Tym samym wpisali się w annały polskiego serowarstwa.
Panel II. Partnerstwo badawczo-rozwojowe: technologie, finansowanie, możliwości
Podczas tego panelu swoje prezentacje przedstawili:
– dr hab. Krzysztof Młynek, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach; Monika Grzeszuk, Michał Benet, SM Spomlek – „Doskonalenie udziału kazeiny w mleku: program oraz zmiany jakie nastąpiły po jego wdrożeniu”;
– prof. UMK Paweł Pomastowski, UMK Toruń – „Bioanalityka w mleczarstwie – perspektywy projektowe”;
– dr inż. Józef Warechowski, Katedra Inżynierii Aparatury Procesowej i Biotechnologii Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie – „Badania instrumentalne w serowarstwie – produkcja bieżąca i opracowywanie nowych wyrobów”;
– dr hab. inż. Justyna Żulewska, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski – „Innowacje technologiczne w serowarstwie – projekty Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością”.
Panel III. Jakość surowca i bezpieczeństwo produkcji
Drugiego dnia trwania Kongresu odbyły się dwa panele. Podczas panelu III uczestnicy Kongresu wysłuchali następujących prezentacji:
- Adam Sørensen, Primodan – „Linia serowarska PRIMODAN – wszechstronne rozwiązanie do produkcji wyjątkowych serów”;
- Paweł Równicki, Tapflo – „Poprawa bezpieczeństwa produkcji dzięki zaworom hifienicznym firmy Tapflo”;
- Jędrzej Gorczyński, Calvatis – „Dodatki Calgonit w służbie serowarstwa”;
- Andrzej Błaszczyk, Kersja – „Kersia– nowoczesne rozwiązania higieniczne w przemyśle mleczarskim”;
- Jeremi Elżanowski, ACO – „Higieniczne systemy odwodnień dla przemysłu serowarskiego”.
Panel IV. Energia – Ekologia
Podczas tego panelu odbyły się następujące wystąpienia:
- Rozmowa: trzy pytania do Ryszarda Piziora, prezesa OSM Włoszczowa na temat – „Zysk w przemyśle mleczarskim. Zrównoważony rozwój, oszczędności mediów”;
- Dariusz Skwierawski, GEA – „GEA wspiera mleczarstwo w zrównoważonym rozwoju”;
- Jacek Krajewski, Diversey – „Kondycjonowanie wody kluczem optymalizacji procesów w układach chłodniczych”;
- Damian Bartkowiak, AlfaLaval/Pepe – „Zrównoważony rozwój w przemyśle mleczarskim”;
- Stanisław Herich, Südpack – Zrównoważony rozwój w opakowaniach: wyzwania i możliwości”.
DEBATA. Mleczarstwo w dobie nowych wyzwań: szanse i zagrożenia sektora
Panele podsumowała Debata, w której udział wzięli: prof. Konrad Raczkowski – Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego, Marcin Hydzik – prezes ZPPM oraz Maciej Ptaszyński – Polska Izba Handlu. Rozmowę prowadziła Aleksandra Wojnarowska.
Debatę poprzedziły wystąpienia otwierające:
– Marcina Wrońskiego z KOWR pt. „Wyzwania polskiego serowarstwa w obliczu zmian rynkowych”,
– Marka Zachalskiego z Centrum Monitorowania Rynku pt. „Trendy na rynku serów i twarogów w handlu detalicznym”.
Motywem przewodnim Debaty były nowe wyzwania dla mleczarstwa oraz szanse i zagrożenia sektora. Prof. Raczkowski nie miał optymistycznych prognoz i rysował czarne scenariusze dla tych, którzy zawczasu nie zabezpieczą swoich firm przed kryzysem tak energetycznym jak finansowym. Radził m.in. zadbać o alternatywne źródła energii, niekoniecznie ekologiczne. Prezes ZPPM ubolewał nad tym, że w naszym kraju nie ma opracowanej polityki bezpieczeństwa produkcji żywności. Z tego powodu branża spożywcza jest zagrożona brakiem i wysokimi cenami energii, a to przecież prawie jak infrastruktura krytyczna – przekonywał. Maciej Ptaszyński stwierdził, że nikt trzeźwo myślący nie wyłączy w handlu zamrażarek, choć dopiero następny rok zweryfikuje sytuację na rynku energii.
Jesienne Warsztaty Serowarskie i Jesienne Warsztaty dla Zarządów
Po debacie odbyły się Jesienne Warsztaty Serowarskie, które prowadzili:
– Ariel Adamski, Propsstudio.pl – „Jak Cię widzą, tak Cię piszą. Jak nowoczesna i unikalna prezentacja produktów wpływa na wyniki sprzedażowe”;
– Joanna Gajda-Wyrębek, Państwowy Zakład Higieny – „Substancje dodatkowe w serach i twarogach – wymagania prawne i zasady kontroli”.
Jesienne Warsztaty dla Zarządów: finanse i legislacja – aktualne problemy, prowadzili:
- Paweł Wójtowicz, dyrektor Biura Finansowania Projektów Regionalnych, Bank Gospodarstwa Krajowego – „Finansowanie inwestycji – perspektywa Banku”;
- Lucjan Zwolak, Kancelaria Prawna – „Ustawa o Przewadze Kontraktowej i inne bieżące zagadnienia legislacyjne”;
- Wiesław Wasilewski, Fundusze Pomocowe – „KPO? – dotacje w praktyce”.
GALA Polskiego Kongresu Serowarskiego
Na zakończenie Kongresu odbyła się GALA Polskiego Kongresu Serowarskiego, podczas której nastąpiło wręczenie medali: „Smakuje dzieciom”, Konkursu Sera „Good Cheese, nagrody Ambasador Polskiego Sera oraz wyróżnień „Ekoinwestor w Przemyśle Spożywczym”.
Ekoinwestor w Przemyśle Spożywczym
Wyróżnienia „Ekoinwestor w Przemyśle Spożywczym” wręczył Janusz Wojdalski, a otrzymali je:– Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA,
– Hochland Polska,
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kosowie Lackim.
Wyróżnionym serdecznie gratulujemy.
Imprezę zakończyła dobra zabawa i degustacja serów – laureatów Good Cheese 2022.