Poznaj Dobrą Żywność

Podczas trwania Targów Polagra Food, 8 maja 2018 roku, wręczono kolejnym produktom certyfikaty jakości ministerialnego programu Poznaj Dobrą Żywność – PDŻ.

Wśród produktów, którym przyznano znak PDŻ, znalazły się też produkty mleczarskie:

  • Spółdzielnie Mleczarska MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem Oddział w Trzebowisku za mleko, mleka smakowe i masło;
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach za jogurty, maślanki, twarożki i kefiry;
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole za maślankę wiejską naturalną i mleko w proszku;
  • Średzka Spółdzielnia Mleczarska JANA w Środzie Wielkopolskiej za twarogi wędzone, maślankę średzką, masło i twaróg sernikowy;
  • LAZUR – Spółdzielczy Związek Grup Producentów Rolnych w Nowych Skalmierzycach za Lazur Złocisty;
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za mleko Łowickie bez laktozy;
  • Zakład Przetwórstwa Mleczarskiego DOMINIK w Wielogłowach za ekośmietany, ekojogurty i twaróg ekoogiczny Łemkowyna;
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Czarnkowie za kaszkę mannę z jagodami, truskawkami, wiśniami i malinami;
  • Spółdzielnia Dostawców Mleka w Wieluniu za śmietany 12% i 18%;
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie za serek waniliowy Seruś z jagodami;
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Międzyborzu za twaróg chudy;
  • Kujawska Spółdzielnia Mleczarska KeSeM za śmietanę wiejską z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej;
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Bochni za kefiry i masło Osełka Bocheńska;
  • Agro Danmis Gramowscy z Bukowca za mleko, twarogi i ser sałatkowy z mleka koziego i krowiego.

Lista certyfikowanych produktów nieustannie się wydłuża.

– Dotychczas przyznano ponad 1600 znaków PDŻ. Znak jest odnawialny co 3 lata, więc aktualnie znak posiada około 600 produktów. Podczas dzisiejszej gali znak wręczymy ponad 100 produktom, 45 firmom. Przyznanie znaku poprzedzone było wnikliwą analizą specjalistów z zakresu żywienia i bezpieczeństwa żywności – mówił obecny na tarach sekretarz stanu Jacek Bogucki.

Znak Poznaj Dobrą Żywność jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych certyfikatów jakości żywności. Produkty nim oznaczone cieszą się uznaniem konsumentów.

– System jest zupełnie bezpłatny dla producentów. Wysiłek, z jakim wiąże się przystąpienie do programu, to przestrzeganie wysokich norm jakościowych w procesie produkcji. Rozpoznawalność znaku wśród konsumentów stanowi dla producentów wartość dodaną – podkreślił Jacek Bogucki.

Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy.


Współpraca