Prezes Mlekpolu o spożyciu mleka. Te produkty mają coraz większy udział w konsumpcji

Statystyki już od dłuższego czasu pokazują, że spożycie mleka płynnego z każdym rokiem jest coraz niższe, nie tylko w Polsce, ale również w innych krajach UE. Natomiast coraz większy udział w konsumpcji przetworów mlecznych mają produkty świeże - mówi Tadeusz Mroczkowski, prezes SM Mlekpol.

 

Zyskują produkty tłuste

Prezes Mlekpolu zwrócił ponadto uwagę, że zmiany w nawykach żywieniowych i świadomość korzyści zdrowotnych spożywania tłuszczów mlecznych powodują wzrost konsumpcji takich produktów jak masło, sery, śmietany i śmietanki. Ze względu na potrzeby i oczekiwania coraz młodszych pokoleń konsumentów obserwujemy m.in. rosnącą popularność produktów deserowo-przekąskowych, jak nasze innowacyjne desery z maślanką w trzech oryginalnych smakach, a także wyrobów z kategorii on the go, np. jogurtów pitnych Milko czy Łaciatych- mówi Tadeusz Mroczkowski.
 

Białko w cenie
Dodaje, że dużym zainteresowaniem cieszą się także produkty z wysoką zawartością białka, dlatego Mlekpol opracował grupę wyrobów wysokobiałkowych, które już niedługo pojawią się na sklepowych półkach.

Oprócz tego wszystkie generacje konsumentów chętnie wybierają żywność funkcjonalną i w ślad za tą potrzebą niebawem rozpoczniemy produkcję masła o ulepszonych cechach żywieniowych – z dodatkiem fosfolipidów oraz witamin D3 i K2 - mówi prezes Mroczkowski.

Współpraca