Prezes Spomleku: Cały czas prowadzimy rozmowy na temat przejęć

06.12.2023 -

Prowadzimy wiele rozmów na temat fuzji. To nie jest tak, że te procesy są szybkie, błyskawiczne i od razu mamy efekt – mówi Paweł Gaca, prezes SM Spomlek.

Fuzje w mleczarstwie to długi proces

Połączenie zajmuje czas – trzeba przeanalizować położenie, bazę dostawców, na logistykę, i dopiero potem zastanowić się, czy ten proces fuzji da korzyść obu stronom - mówi Paweł Gaca

Podkreśla, że fuzja nie może być korzyścią jednostronną.

Rozmawiamy, jesteśmy otwarci na wszelkie rozmowy i myślimy, aby w przyszłości, jeżeli będzie odpowiednie pole, które będzie dawało korzyść i Spomlekowi i podmiotowi, który się do nas przyłącza, zawrzeć fuzję - mówi prezes Gaca

Spomlek rozwija współpracę z HoReCą

Współpraca z segmentem HoReCa mamy w największym obszarze dosyć specyficznie ulokowaną, gdyż pracujemy w segmencie serów długo dojrzewających. Spomlek stara się tam lokować swoje produkty premium czyli sery Bursztyn, Szafir, Rubin. Cały czas ta współpraca jest rozwijana.

Teraz restauracje chętnie sięgają po nasze produkty. Coraz częściej zdarza mi się spojrzeć w kartę i zobaczyć, że w daniu jest nasz produkt, gdzie wymieniona jest jego marka jako element potrawy. To znaczy, że HoReCa i kucharze dostrzegają potencjał w tych produktach - uważa prezes Spomleku

Firma zastanawiała się, czy nie rozszerzyć oferty dla HoReCa o swoją markę główną, czyli Serenadę, ale nadal jest w trakcie analiz.

HoReCa charakteryzuje się tym, że cena gra bardzo ważną rolę. My nie chcemy walczyć cenowo, ale wolimy dostarczyć faktyczną jakość, za którą klient będzie chciał zapłacić. Chcemy, aby klient chciał spróbować danej potrawy wiedząc, że Bursztyn gwarantuje dobry smak - dodaje.

(06.12.2023 za Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl)


Współpraca