Prezes Spomleku: Ceny zmieniają się szybko, a sery potrzebują czasu

27.09.2023 -

Większość z nas sądziło, że do wojny na Ukrainie nie dojdzie. Doszło. Po tym nastąpiła seria kolejnych kosztów jak drastyczny wzrost cen energii. Musimy nauczyć się reagować na takie wydarzenia - powiedział Paweł Gaca, prezes Spomleku podczas debaty na XX Międzynarodowym Forum Spółdzielczości Mleczarskiej.

Firmy ratowały się w kryzysie jak mogły

Efektem szokujących zdarzeń - kontynuował prezes Gaca - były działania ratunkowe podejmowane przez firmy. Można je podzielić na trzy grupy.

Pierwsze były działania ratunkowe można określić jako gwałtowne - czyli np. zapewnienie sobie szybko dostępu do surowców energetycznych.

Druga część działań to takie, jakie można przeprowadzić w miarę szybko - czyli obniżenie kosztów energii i zapewnienie niezależności w tej kwestii. Przykładem jest montowanie instalacji fotowoltaicznej, kogeneracji.

Wreszcie działania długofalowe - czyli dostosowanie się do zmian rynkowych, które bardzo szybko następują.

Spomlek produkuje tylko sery i przetwarza serwatkę. Mechanizm cenowy produktów mlecznych nie jest równoważny. Z tego względu postanowiliśmy powoli zmieniać profil produkcyjny. Jesteśmy przypisani do rynku FMCG, tymczasem sery nie są szybkozbywalne. Mamy całą masę serów w magazynach, w dojrzewalniach, bo sery muszą leżakować. Ceny zmieniają się szybko, a sery potrzebują czasu - mówił prezes Gaca.

Początkiem zapowiedzianych zmian jest kooperacja, a w przyszłości połączenie z OSM Bychawa.

Większość mleczarni przetrwa kryzys

Zdaniem Pawła Gacy, większość mleczarni przetrwa kryzys, Spomlek również. Uważa, że teraz jest czas przygotowania się do kolejnego kryzysu.

W mleczarstwie kryzysy są stałym elementem. Raz mamy gwałtowny wzrost cen i hossę, a potem ostry spadek i bessę. Mamy niebo i piekło - mówił Paweł Gaca.

Elastyczność firm jest niezbędna

Jego zdaniem, przyszłe zmiany będą bardzo poważne. Działamy na globalnym rynku, a to wymusza, aby kultura pracy była jak najbardziej elastyczna.

Firmy muszą bardzo szybko dokonywać zwrotów - dodał.

(27.09.2023 za Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl)


Współpraca