Produkcja i przetwórstwo mleka w kontekście wyzwań klimatycznych, środowiskowych i zdrowotnych
28 listopada 2023 w Warszawie odbyła się Konferencja, zorganizowana przez Związek Polskich Przetwórców Mleka, dotycząca wyzwań klimatycznych, środowiskowych i zdrowotnych stojących przed polskim mleczarstwem do roku 2030 w kontekście zrównoważonego rozwoju. Wydarzenie to objął honorowym patronatem Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Konferencja stanowiła zwieńczenie finansowanego ze środków Funduszu Promocji Mleka zadania pod nazwą „Produkcja i przetwórstwo mleka w kontekście wyzwań klimatycznych, środowiskowych i zdrowotnych”. Celem tego projektu było określenie wyzwań, które stoją przed polską branżą mleczarską, ze szczególnym uwzględnieniem zasad hodowli, procesów produkcji, ograniczania emisji gazów cieplarnianych, marketingu, przeciwdziałania marnowaniu żywności i rozwoju rolnictwa regeneratywnego, a następnie ustalenie w jaki sposób należy na te wyzwania odpowiedzieć.
Podczas Konferencji zaprezentowane zostały m.in. trzy raporty opracowane w ramach realizowanego przez Związek projektu, których autorzy przedstawili sytuację branży, wyzwania przed nią stojące oraz propozycje rozwiązań, które pozwolą tym wyzwaniom sprostać.
Do udziału w Konferencji zaproszono ekspertów – przedstawicieli różnych środowisk, m.in. producentów i przetwórców mleka, przedstawicieli administracji rządowej, świata nauki oraz organizacji pozarządowych, którzy mogą wnieść istotny wkład w dyskusję na temat przyszłości polskiego mleczarstwa i zmian jakie muszą w nim zajść, aby sprostać wymogom zrównoważonego rozwoju.
Uczestników Konferencji powitał Marcin Hydzik, Prezes Zarządu Związku Polskich Przetwórców Mleka.
Jako pierwsza głos zabrała przedstawicielka Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
– „Strategia zrównoważonego rozwoju rolnictwa, wsi i rybactwa 2030” – Magdalena Krywczyk, przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Następnie odbyła się prezentacja konkluzji raportów:
– „Sytuacja mleczarstwa w Polsce w kontekście aktualnych wyzwań zdrowotnych i środowiskowych” – dr hab. inż. Zbigniew M. Karaczun, prof. SGGW, Katedra Ochrony Środowiska, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego;
– „Przyszłe wyzwania i kierunki rozwoju polskiego mleczarstwa do 2030 r. w kontekście zrównoważonego rozwoju” – dr Karolina Babuchowska, Katedra Polityki Gospodarczej, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie;
– Podsumowanie Eksperckiej Sesji Dialogowej – wizja polskiego mleczarstwa do roku 2030, praktyki transformacyjne i komunikacyjne” – dr Karolina Babuchowska, Katedra Polityki Gospodarczej, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie.
Na zakończenie Konferencji odbył się panel dyskusyjny z udziałem autorów raportów z przedstawicielami sektora producentów i przetwórców mleka oraz administracji państwowej, w którym udział wzięli: dr hab. inż. Zbigniew M. Karaczun, prof. SGGW, dr Karolina Babuchowska z UWM w Olsztynie, Andrzej Gantner PFPŻ ZP, Marek Sumiła DANONE, Dorota Grabarczyk PFHBiPM, Ryszard Krychowiak – rolnik i dostawca mleka, Paweł Kaczmarek Fundacja Terra Nostra i Marcin Hydzik ZPPM.