Produkcja krajowa przetworów mlecznych
20.11.2018 -
Od początku 2018 roku polski przemysł mleczarski utrzymywał produkcję większości trwałych artykułów na poziomie większym niż przed rokiem.
Z danych GUS wynika, że w okresie trzech kwartałów 2018 roku produkcja masła ukształtowała się w granicy 166 tys. ton, tj. o 6% większej niż przed rokiem. Serów niedojrzewających i twarogów wyprodukowano 346 tys. ton, a serów podpuszczkowych dojrzewających – 258 tys. ton, a więc odpowiednio o 2% i 4% więcej niż w czasie dziewięciu miesięcy 2017 roku.
W okresie styczeń-wrzesień 2018 roku w krajowych proszkowniach wytworzono 129 tys. ton odtłuszczonego mleka w proszku, czyli o 13% więcej niż rok wcześniej. Jednocześnie o 4%, do 292 tys. ton zwiększono produkcję śmietany niezagęszczonej.
W omawianym okresie ograniczono z kolei krajową produkcję mleka płynnego wraz z mlekiem przerzutowym do dalszej produkcji – o 2% do 2,5 mln ton oraz jogurtów – o 1% do 287 tys. ton.
(20.11.2018 za gospodarz.pl)