Produkcja mleka w Hiszpanii kwitnie, ale hodowców bydła coraz mniej

14.12.2020 -

Produkcja mleka w Hiszpanii wzrosła w ciągu ostatnich 10 lat o milion ton. Jednak liczba producentów mleka spadła o jedną czwartą w ciągu zaledwie 5 lat.

Hiszpania zajmuje obecnie 7. miejsce wśród europejskich producentów mleka i produkuje nieco ponad 5% europejskiego mleka.

Podczas pierwszej fali COVID-19 gwałtownie wzrosła konsumpcja produktów mlecznych w hiszpańskich gospodarstwach domowych. W szczególności dotyczyło to płynnego mleka, jogurtu, masła, śmietanki mlecznej i niedrogiego sera.

Pomimo kryzysu koronawirusa produkcja nadal rośnie. Podobnie jak eksport sera i innych produktów mlecznych. Jednocześnie spada import mleka i przetworów mlecznych - zwłaszcza z Francji.

Jednak dynamiczny wzrost produkcji wiąże się również z wyparciem z rynku dużej liczby małych producentów mleka. W ostatnich latach modernizacja hiszpańskiego przemysłu mleczarskiego również znacząco podniosła efektywność produkcji mleka. Hiszpańscy hodowcy musieli coraz bardziej dostosowywać swoją produkcję do potrzeb przemysłu mleczarskiego. Było to możliwe dzięki inwestycjom w technologię produkcji, a także w żywienie, warunków utrzymania i genetykę zwierząt. Te gospodarstwa mleczne, które pozostały stają się coraz większe.

Efektem tego rozwoju jest stały wzrost eksportu mleka na rynki poza UE - ale także do innych krajów UE.

Według Trade Data Monitor (TDM) eksport hiszpańskiego mleka również znacznie wzrósł w ciągu ostatnich 10 lat. W ciągu pierwszych ośmiu miesięcy 2020 r. pomimo pandemii COVID-19 i związanych z nią ograniczeń wolumen eksportu zmniejszył się tylko o 0,8%

Najważniejszymi hiszpańskimi produktami eksportowymi są sery, świeże mleko i śmietana, jogurt i przetwory dla niemowląt. Ponad 60 procent hiszpańskiego eksportu mleka trafia do innych krajów UE, podczas gdy Stany Zjednoczone, Arabia Saudyjska i Chiny to główne kierunki eksportu hiszpańskich produktów mleczarskich poza UE.

(14.12.2020 za farmer.pl)


Współpraca