Produkcja żywności a Zielony Ład. Prezes Mlekpolu wśród prelegentów EEC w Katowicach

Transformacja energetyczna na wsi wymaga przyjęcia przemyślanych, szczegółowych regulacji prawnych – mówił w Katowicach podczas XVI Europejskiego Kongresu Gospodarczego Tadeusz Mroczkowski. Prezes SM Mlekpol znalazł się w prestiżowym gronie kilkuset prelegentów największej biznesowej imprezy w Europie Środkowej.

Wśród gości kongresu wymienić można, m.in. polityków, wybitnych naukowców, prezesów największych polskich firm i wysokich rangą przedstawicieli zagranicznych korporacji. Głównymi tematami tegorocznej edycji wydarzenia były zielona transformacja i bezpieczeństwo energetyczne. Prezes SM Mlekpol Tadeusz Mroczkowski, wraz z innymi przedstawicielami sektora spożywczego i organizacji branżowych, wystąpił w roli panelisty w debacie „Zrównoważona polska żywność", która odbyła się 9 maja 2024 r.
 
W trakcie dyskusji Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności Małgorzata Bojańczyk stwierdziła, że transformację na rynku żywności utrudnia zbyt małe zaangażowanie producentów. Andrzej Gantner, wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności, zwrócił tymczasem uwagę na brak szczegółowych uregulowań prawnych dotyczących zrównoważonej żywności.
 
Prezes SM Mlekpol Tadeusz Mroczkowski powiedział, że SM Mlekpol inwestuje w ekologiczne źródła energii, a jako przykład wymienił otwartą w ubiegłym roku biogazownię przy zakładowej oczyszczalni ścieków w Grajewie. Zwrócił także uwagę na niejasności i kontrowersje związane z Zielonym Ładem.
 
– Wynikają z nich nie tylko protesty rolnicze w wielu krajach Unii Europejskiej, ale także brak świadomości na temat szans i zagrożeń związanych ze zrównoważoną żywnością – podkreślił Tadeusz Mroczkowski.
 
W dyskusji poruszano również tematy zarządzania śladem węglowym i dyrektywy Single Use Plastics. Debatę prowadziła Olimpia Wolf, dziennikarka serwisu portalspozywczy.pl.
 

Współpraca