Produkty mleczne mogą zapobiegać wielu chorobom

Pomogą zwiększyć odporność, zapobiegać infekcjom – powszechnie znane jest działanie probiotyczne jogurtów, kefirów czy maślanek. Ale produkty mleczne odgrywają również bardzo ważną rolę w profilaktyce oraz leczeniu wielu chorób – zwłaszcza cywilizacyjnych. Dlatego warto sięgać codziennie po wysokiej jakości mleko, jogurty, kefiry wyprodukowane w polskich mleczarniach i spożywać je w zalecanych ilościach.



Jak zauważa dr Joanna Ciborska z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, hydrolizaty białek mleka wykazują aktywność antyoksydacyjną, prowadzącą do redukcji wolnych rodników, co sprzyja zapobieganiu wielu chorobom – od infekcji po choroby określane jako cywilizacyjne, czyli choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzycę, choroby reumatyczne, ale także neurodegerneracyjne (związane z uszkodzeniami neuronów, czyli komórek, które budują układ nerwowy) – np. choroba Alzheimera czy Parkinsona. Mleko i produkty mleczarskie są podstawowym źródłem, z którego wyizolowano peptydy o właściwościach antyoksydacyjnych. Istotne są fosfolipidy, które odgrywają ważną rolę w procesach metabolicznych komórek różnych narządów i uczestniczą w interakcji komórka-komórka (ich rozróżnieniu, poliferacji) jako receptory dla wielu enzymów, hormonów, czynników wzrostu. Na przykład stosowanie fosfolipidów w diecie sportowców wpływa na poprawę koncentracji, wydolności organizmu.

Zwraca ona uwagę na fakt, że obecnie w wielu badaniach analizowana jest m.in. zależność mieędzy niedoborami fosfolipidów a chorobą Alzheimera. W mózgu osób, które na nią chorują wykazano m.in. obniżone stężenie fosfatydyloinozytolu czy innych metabolitów, które warunkują prawidłowe działanie synaps, a są efektem obecności (prawidłowego metabolizmu) fosfolipidów.

– Zmniejszone stężenie fosfolipidów np. fosfatydylocholiny czy fosfadyloetanoloaminy ma wpływ na degenarację fosfolipidów strukturalnych w mózgu, dlatego prowadzone są badania dotyczące relacji pomiędzy dietą a chorobami neurodegeneracyjnymi m.in. chorobą Alzheimera – zauważa Joanna Ciborska. – Czasem w procesie leczenia stosuje się terapeutyczne dawki fosfolipidów. Bardzo ważnym elementem żywienia jest tłuszcz mlekowy. Zawsze podkreślam, by wybierać j produkty o przynajmniej średniej zawartości tłuszczu, gdyż tłuszcz mlekowy jest bardzo ważnym i cennym składnikiem diety.

Przedstawicielka UW-M podkreśla, że bioaktywne peptydy, fosfolipidy z mleka oraz CLA (sprzężony kwas linolowy) mają również działanie antynowotworowe, a stosowane w żywieniu – nawet w niewielkich ilościach, ale cyklicznie, długofalowo – dają pozytywny efekt, który może być korzystniejszy niż uzyskany wskutek suplementacji, czyli włączania w określonym czasie wysegregowanych składników.

Właściwości antynowotworowe mają również białka serwatkowe, spośród których najbardziej wszechstronna jest laktoferyna. Z badań wynika, że może mieć ona wpływ na hamowanie namnażania się komórek nowotworowych, a także przyspieszania ich obumierania. Przez właściwości wiązania żelaza uniemożliwia powstawanie nowych naczyń krwionośnych. Pomaga zahamować wzrost, a nawet przerzuty, nowotworu. Laktoferyna jest bardzo intensywnie badana m.in. pod kątem hamowania wzrostu patogenów, absorbcji czy penetracji różnych wirusów. Analizuje się również, czy obecność laktoferyny w diecie może łagodzić skutki chemio– oraz radioterapii.

– Działanie laktoferyny jest bardzo wszechstronne, dlatego osoby, które nie mają przeciwwskazań do spożywania produktów mlecznych, powinny włączyć je do diety – mówi Joanna Ciborska. – Aby móc skorzystać z dobroczynnego działania laktoferyny, należy sięgać po mleka pasteryzowane w niskiej temperaturze.

Dodaje, że ważne są również zawarte w mleku nasycone kwasy tłuszczowe, które zazwyczaj postrzegane są jako mniej korzystne zdrowotnie. Jednak te, które znajdują się w tłuszczu mlekowym mają działanie prozdrowotne: mogą hamować wzrost patogenów, mają działanie neuroprotekcyjne, mogą być istotnym elementem w procesie immunostymulacyjnym – chronić tkanki przed działaniem wolnych rodników. Warto pamiętać też o dobroczynnym działaniu CLA oraz o witaminach rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E.

– Urozmaicona dieta, różnorodność tych produktów będzie działać korzystnie na nasze zdrowie – zauważa Joanna Ciborska. – Warto sięgać po produkty mleczne, które w różny sposób będą stymulowały układ odpornościowy.

Kampania “#WspieramyPolskieMleczarstwo” realizowana przez Polską Izbę Mleka i sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka.

(Informacja Polskiej Izby Mleka)


Współpraca