Prof. Babuchowski o śladzie wodnym – nie dajmy się zwariować

16.09.2022 -

Podczas Międzynarodowego Forum Spółdzielczości Mleczarskiej w Białymstoku jednym z prelegentów był prof. Andrzej Babuchowski, prezes Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego. W swoim wystąpieniu poruszył m.in. temat śladu wodnego w mleczarstwie.

Ślad wodny produktów spożywczych

Przedstawił dane dotyczące śladu wodnego. Ślad wodny określa ile wody trzeba zużyć do wyprodukowania jakiegoś produktu. Dla kilograma mleka został on wyliczony na 1000, dla sera 5000, dla bochenka chleba 1300, a dla kawy prażonej 21000

Cyrkulacja wody

Jednak prof. Babuchowski przedstawił wyliczenie, z którego wynika, że dzienne zużycie wody przez krowę wynosi 100 kg. Równocześnie krowa „wydala” 25 kg wody w postaci mleka, 30 kg w postaci moczu, 30 kg w postaci potu i 15 kg w innych, pozostałych postaciach.

- Nie można zatem stwierdzić, że krowa zużywa wodę i ta woda jest tracona. Ta woda cały czas krąży, ona wraca do obiegu. Nie dajmy się zwariować – apelował prof. Babuchowski.

(16.09.2022 za Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl)


Współpraca