Przetwórcy mleka: Teraz można spodziewać się zahamowania naszego eksportu na Ukrainę
17.04.2023 -
Zakaz importu produktów rolnych z Ukrainy obejmuje oprócz zboża także mleko i przetwory mleczne. Poprosiliśmy o komentarz Marcina Hydzika prezesa Związku Polskich Przetwórców Mleka.
Wymiana handlowa z Ukrainą
Zgodnie z danymi pochodzącymi ze Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej, w okresie styczeń-luty 2023r. do Polski z Ukrainy trafiła jedna tona produktów oznaczonych kodem CN 0401 – mleko i śmietana niezagęszczone, bez dodatku cukru, 60 ton masła lub innych tłuszczów mlecznych oraz 710 ton mleka lub śmietanki w proszku.
W tym samym okresie Polska wyeksportowała na Ukrainę: 2213 ton serów, 1080 ton serwatki oraz 1312 ton produktów fermentowanych.
Zgodnie z zasadą wzajemności można się spodziewać zahamowania naszego eksportu, chyba że zostaną poczynione inne ustalenia pomiędzy ministrami rolnictwa
- obawia się Marcin Hydzik, prezes ZPPM.
Rozporządzenie ws. zakazu przywozu z Ukrainy produktów rolnych
"Zgodnie z kierunkową decyzją Rady Ministrów właśnie podpisałem Rozporządzenie w sprawie zakazu przywozu z Ukrainy produktów rolnych" - napisał na Buda na Twitterze.
Minister zamieścił skan rozporządzenia oraz załącznik do niego.
Jak czytamy, chodzi o rozporządzenie ministra rozwoju i technologii z 15 kwietnia br. w sprawie zakazu przywozu z Ukrainy produktów rolnych.
"Na podstawie (...) ustawy z dnia 16 kwietnia 2004 r. o administrowaniu obrotem towarowym z zagranicą (...) zarządza się", że do "30 czerwca 2023 r. ustanawia się zakaz przywozu pochodzących lub przywożonych z terytorium Ukrainy na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej produktów rolnych wymienionych w załączniku do rozporządzenia".
Co obejmuje zakaz przywozu żywności z Ukrainy?
Zgodnie z załącznikiem do rozporządzenia, zakaz przywożenia z Ukrainy do Polski produktów rolnych dotyczy: zboża, cukru, suszu paszowego, nasion, chmielu, lnu i konopi, owoców i warzyw, produktów z przetworzonych owoców i warzyw, wina, wołowiny i cielęciny, mleka i przetworów mlecznych, wieprzowiny, baraniny i koziny, jaj, mięsa drobiowego, alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, produktów pszczelich oraz pozostałych produktów.
(17.04.2023 za Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl)