Rasa bydła mlecznego w Polsce ma znaczenie, czyli wydajność mleczna

17.10.2020 -

Rasa bydła mlecznego charakteryzuje się przede wszystkim żywym temperamentem, kanciastą budową ciała z wystającymi zewnętrznymi guzami biodrowymi i kulszowymi. Klatka piersiowa osobników jest długa i wąska, a wymiona duże. Krowy typu mlecznego dają w okresie 305 dniowej laktacji od 10 do 20 razy więcej mleka niż ich masa ciała.

Rasa bydła mlecznego czarno-biała

Rasa bydła mlecznego czarno-biała hodowana jest na terenie całej Polski. Sprowadzona została do kraju ze średniowiecznej Fryzji Zachodniej. Masa ciała zwierząt waha się od 650 do 700 kg, a wysokość w kłębie wynosi około 140 cm. Wydajność mleczna tych krów osiąga nawet od 6000 do 8000 kg mleka o zawartości 3,3% białka i 4,2% tłuszczu. Jałówki osiągają dojrzałość rozpłodową zazwyczaj w wieku 15-16 miesięcy. Dzienny przyrost masy ciała buhajów to najczęściej około 1000 g. Wydajność rzeźna bydła plasuje się na poziomie około 56-60%.

Rasa bydła mlecznego czerwono-biała

Rasa bydła mlecznego czerwono-biała przez długi okres czasu dominowała na terenach zachodniej Europy. Na tereny polskiej ziemi dotarła tuż przed II wojną światową na Opolszczyznę i Dolny Śląsk. Aktualnie osobniki tej rasy hoduje się głównie w południowo-zachodniej części kraju oraz w Małopolsce i na Śląsku. Średnia masa ciała krów wynosi około 600 kg, zaś buhajów od 1000 do 1100 kg. Krowy cechuje głęboka i dobrze wysklepiona klatka piersiowa, krótkie i mocne kończyny oraz dobrze umięśniony zad i grzbiet. Wydajność mleczna krów wynosi zazwyczaj około 5900 kg mleka. Jeśli chodzi o zakres użytkowości mięsnej to rasa czerwono-biała znacznie przewyższa rasę czarno-białą.

Rasa bydła mlecznego simentalska

Rasa bydła mlecznego simentalska jest szwajcarską rasą bydła typu kombinowanego (mleczno-mięsnego). Po raz pierwszy wyhodowano ją w średniowieczu w dolinach rzek Saane i Simme z miejscowego bydła. W Polsce występuje przede wszystkim w okolicach Sanoka, Ustrzyków Dolnych, Brzozowa i Leska. Osobniki tej rasy cechują się wysoką odpornością na choroby oraz długowiecznością. Masa ciała krów wynosi najczęściej około 600-700 kg przy wysokości w kłębie 136 cm. Wydajność mleczna wynosi około 4000-5000 kg mleka o zawartości tłuszczu na poziomie 4,2%. Pod względem użytkowości mięsnej rasa simentalska przewyższa pozostałe rasy krajowe.

(17.10.2020 za swiatrolnika.info)


Współpraca