Rogaliki orkiszowe z serkiem kremowym

Czas przygotowania: 1 godz. 40min.



Trudność: średnio trudny



Składniki:

Na ciasto:

  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 220 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • Garść czarnuszki
  • 1 krążek serka kremowego Grzybobranie Hochland

Przygotowanie:

Drożdże kruszymy, dodajemy wodę, cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy zaczyn na 5 minut. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy zaczyn, olej i wyrabiamy ciasto do momentu aż przestanie się lepić do rąk. Ewentualnie podsypujemy delikatnie mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg i dzielimy na 8 równych trójkątów. Na każdy kawałek ciasta nakładamy 1 trójkącik serka Grzybobranie Hochland i zwijamy w rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy i smarujemy rogaliki. Posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 °C.

Smacznego!

Sery kremowe Hochland mają szeroki wachlarz kulinarnych zastosowań. Nadają każdej potrawie aksamitną konsystencję i uwielbiany, serowy smak. Można je wykorzystać jako składnik farszu, dodatek do zup, sosów czy sałatek lub stworzyć zupełnie nowe przekąski – tak proste i pyszne!

Hochland ser kremowy Śmietankowy, krążek: 4,99 zł

Hochland ser kremowy Grzybobranie, krążek: 4,99 zł

 

 

Współpraca