Rogaliki orkiszowe z serkiem kremowym
Czas przygotowania: 1 godz. 40min.
Trudność: średnio trudny
Składniki:
Na ciasto:
- 200 g mąki orkiszowej jasnej
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 220 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
- 1 jajko
- Garść czarnuszki
- 1 krążek serka kremowego Grzybobranie Hochland
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy, dodajemy wodę, cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy zaczyn na 5 minut. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy zaczyn, olej i wyrabiamy ciasto do momentu aż przestanie się lepić do rąk. Ewentualnie podsypujemy delikatnie mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg i dzielimy na 8 równych trójkątów. Na każdy kawałek ciasta nakładamy 1 trójkącik serka Grzybobranie Hochland i zwijamy w rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy i smarujemy rogaliki. Posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 °C.
Smacznego!
Sery kremowe Hochland mają szeroki wachlarz kulinarnych zastosowań. Nadają każdej potrawie aksamitną konsystencję i uwielbiany, serowy smak. Można je wykorzystać jako składnik farszu, dodatek do zup, sosów czy sałatek lub stworzyć zupełnie nowe przekąski – tak proste i pyszne!
Hochland ser kremowy Śmietankowy, krążek: 4,99 zł
Hochland ser kremowy Grzybobranie, krążek: 4,99 zł