Rozwiązania less waste w kuchni – nie marnuj i oszczędzaj!
Brak pomysłu jak wykorzystać włoszczyznę z rosołu, liście rzodkiewki czy marchewki? Z tych składników można wyczarować pyszne dania i zaoszczędzić na kolejnych zakupach. Poniżej kilka trików, które przyniosą ulgę dla portfela, ale też wiele korzyści dla środowiska.
Czym jest rosnąca na popularności ideologia less waste? To styl życia prowadzony z jak największą troska o środowisko. To np. unikanie plastikowych opakowań czy ograniczenie marnowania żywności. Wprowadzenie rozwiązań less waste w kuchni pozwoli nie tylko zminimalizować problem marnowania żywności, ale także zaoszczędzić sporo pieniędzy.
A jak wykorzystywać produkty w 100% i odciążyć domowy budżet? Jest na to kilka przydatnych trików!
- Nie wyrzucaj obierek po warzywach do kosza – możesz z nich przyrządzić esencjonalny bulion!
- Włoszczyznę z rosołu można wykorzystać np. do wykonania wegetariańskiego pasztetu. Do zblendowanych warzyw wystarczy dodać przyprawy, kaszę lub ryż i wyłożyć do foremki.
- Posegreguj produkty w lodówce według dat przydatności do spożycia – to pozwoli zaplanować posiłki i zakupy tak, aby marnować mniej
- Nie wylewaj wody po gotowaniu ziemniaków! Może posłużyć jako baza do zupy lub woda do podlewania kwiatów z cennymi minerałami (najlepiej niesolona).
- Liście rzodkiewki czy marchewki można zblendować z oliwą oraz przyprawami i użyć jako pesto.
- Chcesz uratować więcej jedzenia w supercenie? Pobierz aplikację Foodsi, dzięki której znajdziesz m.in. warzywa i owoce, pieczywo, wyroby cukiernicze, a także zestawy obiadowe taniej nawet do 70%.
(Informacja Foodsi)