Rusza projekt "Młodzi Szefowie Kuchni"
03.03.2023 -
Miło jest nam Państwa poinformować o całkiem nowym projekcie realizowanym przez Polską Izbę Mleka, sfinansowanym z Funduszu Promocji Mleka pn. Młodzi Szefowie Kuchni!
Działanie zakłada cykl 4 konferencji w różnych regionach kraju przeznaczonych dla nauczycieli zawodu w szkołach gastronomicznych. Podczas zajęć praktycznych wciąż za mało uwagi poświęca się wykorzystaniu mleka i produktów mlecznych do przygotowania wartościowych potraw. A przecież produkty te są ogólnodostępne i w niewygórowanych cenach, należy też pamiętać, że mają szerokie zastosowanie do potraw słodki i wytrawnych, deserów i dań głównych. Spotkania połączone będą z zajęciami praktycznymi o charakterze warsztatu kulinarnego, który poprowadzi szef kuchni i dietetyk Artur Wesoły. Pokaże jak wykorzystać w kuchni mleko i produkty mleczarskie aby zachęcić do ich stosowania podczas zajęć w szkołach. Nauczyciele podczas szkolenia otrzymają instruktaż i scenariusz lekcji praktycznych, które przeprowadzą w swoich klasach. Dostępne będą przepisy przygotowania dań mlecznych, a także zadbaliśmy o produkty dla szkół na zajęcia z uczniami. Nauczyciele zostaną też poinformowani o walorach i właściwościach odżywczych mleka, by móc tę wiedzę przekazać swoim podopiecznym. Pierwsza konferencja odbędzie się już 28 marca w Poznaniu.
Zachęcamy do śledzenia profilu na FB (https://www.facebook.com/people/M%C5%82odzi-Szefowie-Kuchni/100089990409271/)
(03.03.2023 za izbamleka.pl)