Rynek mleka w UE: Stabilne ceny

23.10.2020 -

Po znacznym spadku w następstwie pandemii Covid-19 ceny standardowych produktów mleczarskich w UE uległy obecnie stabilizacji. Wynika to z najnowszych danych z obserwatorium rynku mleka Komisji Europejskiej.

Według KE cena masła z 18 października 2020 r. wynosiła średnio w UE 345 euro/100 kg. Jednocześnie spadła ona o 3% poniżej poziomu z poprzedniego roku. W połowie maja 2020 r. ceny masła zanotowały najniższą roczną wartość 281 euro, po czym stale rosły i pod koniec września osiągnęły wartość 350 euro Od tego czasu ustabilizowały się tuż poniżej tego poziomu.

Odtłuszczone mleko w proszku 18 października 2020 r. wyceniono na 217 euro/100 kg, 7% poniżej poziomu z poprzedniego roku. Jak informowaliśmy, Notowania cen odtłuszczonego mleka w proszku uległy największemu spadkowy w następstwie pandemii. W połowie kwietnia poprzednie minimum roku wyniosło 191 euro. Od końca maja ceny ponownie przekroczyły 200 euro i od początku października utrzymują się na stabilnym poziomie 217 euro.

18 października br. cena w UE dla pełnego mleka w proszku wynosiła średnio 272 euro/100 kg. W porównaniu z poprzednim rokiem była, zatem o 8% niższa. Pełne mleko w proszku również odnotowało znaczny spadek cen na początku pandemii, przy czym negatywny trend cenowy utrzymywał się do końca kwietnia. Od czerwca ceny są stabilne i wynoszą powyżej 270 euro.

Średnia cena sera Cheddar 18 października br. wynosiła 305 euro/100 kg.

W porównaniu z poprzednim rokiem nastąpił wzrost o 3%. Ceny sera Cheddar w UE są od początku roku wyjątkowo stabilne i kształtują się na poziomie około 300 euro/100 kg.

(23.10.2020 za farmer.pl)


Współpraca