Rynek produktów mleczarskich w Polsce (02.10.2016)
13.10.2016 -
Podsumowanie polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 26 września do 2 października 2016 roku.
Ceny przetworów mleczarskich
W dniach 26.09-02.10.2016 roku krajowi producenci za masło w blokach otrzymywali 16,32 zł/kg, czyli więcej o 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 12-13% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena masła konfekcjonowanego zwiększyła się także w ujęciu tygodniowym o 3% do 17,58 zł/kg oraz tak jak w przypadku masła w blokach o 12-13% w relacji miesięcznej. Masło było droższe o 33-34% niż w analogicznym okresie 2015 roku.
Za 1 kg odtłuszczonego mleka w proszku płacono 7,74 zł, a więc więcej o 1,5% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. Krajowa cena OMP była wyższa o 5,9% od ceny interwencyjnej wynoszącej 169,80 euro za 100 kg. Natomiast o 7% większa niż w ubiegłym roku.
Cena pełnego mleka w proszku osiągnęła granicę 9,79 zł/kg, czyli odnotowano zniżkę o 5% w odniesieniu do poprzedniego notowania oraz zwyżkę o 6% wobec zeszłego miesiąca. W porównaniu do cen sprzed roku PMP podrożało o 4%.
Ser Edamski zakłady mleczarskie zbywały po 14,03 zł/kg, a ser Gouda – po 13,76 zł/kg. Cena sera Edamskiego była wyższa o 3,5% niż tydzień wcześniej i o 8-9% niż przed miesiącem. Z kolei cena sera Gouda była wyższa o 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 8-9% w relacji miesięcznej. Wyżej wymienione gatunki serów były droższe o 33% w przypadku sera Edamskiego oraz o 28% w odniesieniu do sera Gouda.
Ceny na rynkach zagranicznych
Na platformie handlowej Global Dairy Trade na początku października 2016 roku obniżyły się ceny sera Cheddar i proszku mlecznego. Z kolei zahamowaniu uległ wzrost cen masła. Na aukcji 4 października br. średnia cena masła wyniosła 3891 USD/t względem 3892 USD/t w poprzednim notowaniu (z 20.09.br.). Cena ta była o 3% wyższa niż miesiąc wcześniej.
Cena sera Cheddar wyniosła 3430 USD/t, czyli mniej o 2,5% niż dwa tygodnie wcześniej oraz o 0,2% niż przed miesiącem. Natomiast za odtłuszczone mleko w proszku płacono 2209 USD/t, a za pełne mleko w proszku – 2681 USD/t, w obydwu przypadkach jest to spadek o 4% niż dwa tygodnie wcześniej. W stosunku do cen sprzed miesiąca OMP potaniało o 1%, a PMP – o 4%. Analizując te notowania z cenami sprzed roku masło było droższe o 28%, ser Cheddar – o 6%, podczas gdy OMP i PMP były tańsze odpowiednio o 3% i 5%.
Dynamiczna zwyżka cen głównych produktów mleczarskich nadal utrzymuje się w portach Europy Zachodniej. W notowaniu z 30 września 2016 roku cena masła ukształtowała się w granicy 4463 USD/t, czyli wyższym o 6% niż z 16.09.br. i o 12% niż przed miesiącem. Za OMP uzyskiwano 2300 USD/t, a zatem więcej o 4,5% niż dwa tygodnie wcześniej i o 9,5% niż przed miesiącem. Cena PMP wyniosła średnio 2950 USD/t i była wyższa o 4% niż dwa tygodnie wcześniej oraz o 8% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było droższe o 54%, OMP – o 24%, a PMP – o 36%.
(13.10.2016 za Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA)