Rynek produktów mleczarskich w Polsce (03.02.2019)

14.02.2019 -

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Ceny zbytu artykułów mleczarskich

Na przełomie stycznia i lutego 2019 roku zaobserwowano spadek cen masła po wzroście utrzymującym się w okresie trzech tygodni stycznia. Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 28.01 – 3.02.2019 roku masło w blokach sprzedawały po 18,26 zł/kg, a masło konfekcjonowane po 19,79 zł/kg, w obu przypadkach po 3% taniej niż tydzień wcześniej. Masło w blokach było droższe niż przed miesiącem o 2%, podczas gdy masło konfekcjonowane – o 3% tańsze. W stosunku do notowań sprzed roku ceny masła były większe o 10-11%.

Od początku 2019 roku przeważają zwyżki cen mleka w proszku. Na przełomie stycznia i lutego br. za odtłuszczone mleko w proszku płacono 6,90 zł/kg, a za pełne mleko w proszku 11,67 zł/kg, w obu przypadkach więcej po 1% niż tydzień wcześniej i odpowiednio o 9% i 2% niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku OMP było droższe o 19%, a PMP – o 9,5%.

Ceny na rynkach zagranicznych

Na platformie handlowej Global Dairy Trade od grudnia 2018 roku przeważały wzrosty cen produktów mlecznych. Na aukcji, która odbyła się 6 lutego 2019 roku, indeks cen GDT2, w odniesieniu do poprzedniego notowania, zwiększył się o 6,7%. W czasie sesji sprzedano 23 326 ton artykułów mleczarskich.

Najbardziej dynamiczny wzrost wykazują ceny mleka w proszku. Na początku lutego 2019 roku za pełne mleko w proszku otrzymywano 3027 USD/t, a więc więcej o 9% niż na poprzedniej aukcji (z 15.01.br.) i o 12% niż miesiąc wcześniej. Cena odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 2534 USD/t i była wyższa o 5% niż przed dwoma tygodniami i o 15% niż przed miesiącem. Sporą zwyżkę wykazywały również ceny masła. Za ten rodzaj tłuszczu mlecznego 6 lutego 2019 roku płacono 4445 USD/t, a zatem więcej o 4% niż 15 stycznia br. i o 9% niż miesiąc wcześniej.

Ser Cheddar zbywano po 3565 USD/t, tj. drożej o 2% niż w poprzednim notowaniu i o 6% niż na początku stycznia 2019 roku. W porównaniu do notowań sprzed roku masło było tańsze o 16%, PMP – o 6%, a ser Cheddar – o 5%, podczas gdy OMP kosztowało więcej o 31%.

(14.02.2019 za gospodarz.pl)


Współpraca