Rynek produktów mleczarskich w Polsce (04.09.2016)
15.09.2016 -
Podsumowanie polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 29 sierpnia do 4 września 2016 roku
Ceny przetworów mleczarskich
W dniach 29.08 – 4.09.2016 roku krajowi producenci za masło w blokach otrzymywali 14,40 zł/kg, czyli więcej o 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 8% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena masła konfekcjonowanego zwiększyła się o 0,3% do 15,68 zł/kg i o 6% w relacji miesięcznej. Masło w blokach było droższe o 23%, masło konfekcjonowane o 22% niż w analogicznym okresie 2015 roku.
Za 1 kg odtłuszczonego mleka w proszku płacono 7,37 zł, a więc więcej o 0,3% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Krajowa cena OMP była mniejsza o 0,4% od ceny interwencyjnej wynoszącej 169,80 euro za 100 kg.
Cena pełnego mleka w proszku osiągnęła granicę 9,22 zł/kg, czyli niższą o 5% niż w poprzednim notowaniu, natomiast o 4% wyższą niż miesiąc wcześniej. W porównaniu do notowań sprzed roku cena zbytu OMP zwiększyła się o 4%, a PMP – o 1%.
Ser Edamski zakłady mleczarskie zbywały po 12,90 zł/kg, a ser Gouda – po 12,81 zł/kg, odpowiednio drożej o 2% niż tydzień wcześniej dla obu gatunków sera oraz o 11% niż przed miesiącem. Wyżej wymienione gatunki serów kosztowały również o 22-24% więcej niż rok wcześniej.
Cena skupu mleka
Przeciętna krajowa cena skupu mleka w lipcu 2016 roku (wg GUS) wyniosła 101,28 zł/hl względem 99,97 zł/hl w czerwcu 2016 roku, a także 108,47 zł/hl przed rokiem.
Ceny na rynkach zagranicznych
Na platformie handlowej Global Dairy Trade na początku września 2016 roku zaobserwowano dalszy wzrost cen głównych eksportowych produktów mleczarskich. Na aukcji, która odbyła się 6 września br., cena masła wyniosła 3764 USD/t, czyli więcej o 15% niż w poprzednim notowaniu (z 16.08.br.) i o 31% niż miesiąc wcześniej.
Cena sera Cheddar osiągnęła poziom 3436 USD/t i tym samym ser ten podrożało 9% w odniesieniu do notowań przed dwoma tygodniami oraz o 19% względem ubiegłego miesiąca.
Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 2224 USD/t, a zatem więcej o 10% niż dwa tygodnie wcześniej, z kolei za pełne mleko w proszku o 4%, bo 2793 USD/t. W ciągu miesiąca cena OMP zwyżkowała o 13%, a PMP – o 23%. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było droższe o 37%, ser Cheddar – o 18%, OMP – o 31%, a PMP – o 34%.
W portach Europy Zachodniej 2 września 2016 roku cena masła wyniosła 4000 USD/t, tj. o 3% więcej niż w poprzednim notowaniu (19.08.br.) i o 13% więcej niż przed miesiącem. Za OMP płacono 2100 USD/t, czyli drożej o 2% niż dwa tygodnie wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. Cena PMP ukształtowała się na poziomie 2725 USD/t i była wyższa o 2% niż w poprzednim notowaniu i o 8% niż przed miesiącem. W odniesieniu do analogicznego okresu przed rokiem masło było droższe o 44%, OMP – o 20%, a PMP – o 31%.
(15.09.2016 za Gospodarz.pl/ARR)