Rynek produktów mleczarskich w Polsce (05.02.2017)

16.02.2017 -

Podsumowanie polskiego rynku produktów mleczarskich w dniach od 30 stycznia do 5 lutego 2017 roku.

Krajowe ceny zbytu artykułów mleczarskich

Jak wynika z danych zakładów monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 30.01-5.02.2017 roku za masło w blokach krajowi producenci w kraju uzyskiwali 16,70 zł/kg, czyli o 5% mniej niż tydzień wcześniej i o 8% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 18,48 zł/kg, a więc taniej o 4% niż w poprzednim notowaniu i o 6% niż miesiąc wcześniej. Jednak w odniesieniu do notowań sprzed roku masło konfekcjonowane było droższe o 38%, a masło w blokach – o 46%.

W analizowanym tygodniu potaniało także mleko w proszku. Za 1 kg odtłuszczonego mleka w proszku płacono 8,41 zł, a zatem mniej o 1,5% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Pełne mleko w proszku zbywano po 12,08 zł/kg, czyli o 4% taniej niż w końcu stycznia br., ale o 4% drożej niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP kosztowało więcej o 16%, a PMP – o 32%.

W styczniu 2017 roku ceny serów dojrzewających ulegały spadkom. Na przełomie stycznia i lutego cena sera Edamskiego ukształtowała się w granicy 14,37 zł/kg, tj. niższej o 2% niż w poprzednim notowaniu i o 1% niż przed miesiącem. Za ser Gouda krajowi producenci otrzymywali 14,27 zł/kg, a więc o 1% więcej niż tydzień wcześniej, ale o 3% mniej niż przed miesiącem. Ceny tych gatunków serów były jednak wyższe niż przed rokiem o 36-42%.

Ceny na rynkach zagranicznych

Na platformie handlowej Global Dairy Trade od sierpnia 2016 roku utrzymuje się zwyżkowy trend cen masła. Na aukcji, która odbyła się 7 lutego 2017 roku, za produkt ten uzyskiwano 4593 USD/t, czyli więcej o 5% niż w poprzednim notowaniu (17.01.br.) i o 7% niż miesiąc wcześniej. Cena sera Cheddar, po notowanym od listopada ub.r. nieprzerwanym wzroście, na początku lutego 2017 roku uległa obniżeniu. Za ser ten płacono 3798 USD/t, tj. mniej o 4% niż dwa tygodnie wcześniej i o 2,5% niż przed miesiącem.

Cena odtłuszczonego mleka w proszku była niższa niż w poprzednim notowaniu o 0,2% oraz o 2% niż na początku stycznia br. i ukształtowała się na poziomie 2608 USD/t. Po zniżce w styczniu br., ceny pełnego mleka w proszku nieco wzrosły. 7 lutego br. za ten rodzaj proszku otrzymywano 3314 USD/t, czyli o 1% więcej niż na poprzedniej aukcji i niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło było droższe o 58%, ser Cheddar – o 35%, OMP – o 46%, a PMP – o 70%.

(16.02.2017 za Gospodarz.pl/ARR)

 

Współpraca